keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Elämäni kirjalöydöt


Messupostauksen keskustelusta tuli idea: muistelenpa tärkeimpiä kirjalöytöjäni, eli niitä hetkiä, kun jokin kauan kaivattu kirja on vihdoin saapunut elämääni.

Olen huonomuistinen tai sitten täsmäkirjanhimoni on kasvanut iän myötä suuremmaksi, mutta muistan kiihdyttäviä kirjahetkiä vain noin 10 viime vuoden ajalta:      Raymond Queanaun Tyyliharjoituksia ilmestyi minulle. Olin etsinyt sitä lähes päivittäin kuukausien ajan, mutta tuloksetta. Sitten jätin Antikka.netiin etsintäkuulutuksen kirjasta. Meni puoli tuntia ja sain viestin: Kirja on täällä, ostatko?


      Kierrätyskeskuksessa (Helsingin Kalasatamassa) sattui silmiini Kaari Utrion Eevan tyttäret. Olin juuri ollut Utrion yleisöluennolla ja kuullut, että kyseinen kirja on ainutlaatuinen kansainvälisessä mittakaavassakin, mutta sitä ei saa enää mistään. Minä sain, neljällä eurolla.


      Avoimen yliopiston yleisen kirjallisuustieteen luennolla olin taas oppinut, ettei suomalaisista naiskirjailijoista kertovaa tietokirjaa Sain roolin johon en mahdu saa mistään. Yhtäkkiä kirja oli parinkymmenen sentin hintaan myynnissä Sellon kirjaston poistokärryssä! Se oli todellinen sitä hetkeä en unohda -hetki.

      Linnea oli onneksi blogiani lukemalla oppinut, että minun on pakko saada Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän Haru – erässaari. Eräänä päivänä Linnea lähetti sähköpostia: kirja on nyt myynnissä Huuto.netissä. Siitä tuli elämäni ensimmäinen, ainoa ja tärkein huutisostos, kenties elämäni kirjaostos.

      Ja nyt sain sitten Kawabatan Kämmenenkokoisia tarinoita. Olen himoinnut sitä ensilukemalta. Olen etsinyt sitä antikoista – ainakin Hdcanis oli onneksi osannut varoittaa, ettei etsintä tule todennäköisesti tuottamaan tulosta. Olin jo ostanut kirjan englanniksikin, kun se yhtäkkiä saapui elämääni viime perjantaina. Taas sydän hypähti ja luulen, että minulta pääsi jokin vingahduksen tapainen äänikin, meinasi ainakin. Jos olisin voinut katsoa itseäni sivusta, olisin huomannut kirjahullunkeräilijän, joka sieppaa kirjan salamannopeasti, tunkee sen kainaloonsa, kumartuu hieman kuin kirjaa suojatakseen ja kyräilee epäluuloisesti ympärilleen. My precious…


Olen iloinnut myös jokaisen yllättäen löytämäni Tove Janssonin, Märta Tikkasen ja Leena Krohnin kirjan kohdalla. Haluaisin omistaa Venny Soldan-Brofeldtin teoksen Merimajamme ja me, Monica Fagerholmin ja Kjell Westön koko tuotannon – ja vaikka mitä. Joskus hypähtelen ja vingahtelen nettikauppojen äärellä. Niistä voi löytää vaikkapa L. M. Montgomeryn päiväkirjoja (olen löytänyt, ostanut, vähän lukenutkin).

Lisään vielä, että haluan omistaa nimenomaan nuo minulle tärkeät ajatukset, tarinat ja tunnelmat. Olen onnellinen kirjaston poistokirjasta ja nuhjaantuneesta pokkarista. Kirjan arvo ei määräydy sen kunnon mukaan, ja keräilen vain itselleni tärkeitä kirjoja.

 

Mitä sinä olet löytänyt? Mitä haluaisit löytää?


24 kommenttia:

 1. Kämmenenkokoisia tarinoita etsin minäkin tovin kunnes se erään divarin hyllystä löytyi myös samansuuntaisella järkevällä hinnalla...

  Calvinoja jahtailin aikoinaan ahkerasti, ne olivat tuossa 90-luvulla kiven alla mutta uusintapainoskierros on tehnyt niistä taas järkevästi löydettäviä...

  Mishiman no-näytelmiäkin olin pälyillyt jonkin aikaa kunnes niistäkin ilmestyi uusi painos vähän aikaa sitten (mitä ei sitäkään kai niin monesta paikkaa löydä mutta minä löysin)

  Sitten on jotain odottamattomia osumia kuten havainto että Lagerkvistin pyhiinvaeltaja-sarja olikin neliosainen eikä kolmiosainen kuten luulin, sitä neljättä osaa ei vain kauhean usein näe.

  Tällä hetkellä kovimmassa hakusessa ovat ainoat suomennetut teokset kahdelta kirjailijalta joita olen useamman kirjan verran lukenut englanniksi, Muriel Sparkin Mandelbaumin portti ja Barbara Pymin Syyskvartetti.

  Eevan tyttäriä liikkuu käytettynä jonkin verran, mutta eivät ne kauaa hyllyssä viihdy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hdcanis, Calvinoja tekisi minunkin mieleni alkaa jahdata, vaikken ole lukenut vielä ensimmäistäkään. Olen kuitenkin aikonut lukea jo kauan, ja nyt tuleva Italian-matka houkuttaisi ryhtymään oikeasti tuumasta toimeen. Katselin, että ainakin verkkokaupoissa Calvinon teoksia on mukavasti tarjolla.

   Odottamattomat osumat ovat ehkä parhaita: on hienoa löytää teos, jota ei edes tiennyt etsivänsä! Minä löysin pari vuotta sitten Venny Soldan-Brofeldtin perheestään piirtämistä luonnoksista koostuvan vanhan taidekirjan, se oli hienoa.

   Poista
 2. Vaikuttaa siltä, että olet ollut aika usein oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Minäkin haluaisin Haru-kirjan, mutten kyllä ole tehnyt juuri mitään sen löytämiseksi. Eevan tyttäret löytyy kirjahyllystä ja isäni on sen näköjään voittanut jossain keilailukilpailuissa vuonna -85 ja minulle sen lahjoittanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mamma N, tai sitten vaikuttaa siltä, että olen kirjaostoksilla koko ajan! Toivottavasti kirjakeiju tuo Harun sinullekin. :) Hih, hauska kuulla että Eevan tyttäret on ollut palkintona. Isäsi ei sitten ollut aivan tyytyväinen voittoonsa...

   Poista
  2. Täältä löytyy myös radio 80-luvulta, joka on isäni keilavoitto. Taisi pistää palkintoja jakoon enemmänkin! :)

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. (pahus, jäi kirjoitusvirheitä, uusi yritys!)

  Sattumalöytö, mikä paljastui löydöksi vasta myöhemmin ja aloitti suhteeni Dirk Pittiin...

  Vuosia sitten käteeni osui koulun vanhempainyhdistyksen kirppiksellä Clive Cusslerin läpimurtoteos Nostakaa Titanic! Luin silloin aika paljon jännäreitä, mutta olisin sivuuttanut tämän ilman nimen Titanicia. Hinnaksi taisin määrätä (kun kerran sain määrätä) pari markkaa ja kirja lähti mukaan.

  Luin sen, pidin ihan OK jännärinä ja siten unohdin, mutta lainasin kuitenkin kaverille. No, tämä kaveri oli hoksannut että kirjastossa on muitakin Cusslereita ja alkanut lukea niitä. Eräänä päivänä hän totesi, että on se Dirk Pitt aikamoinen kaveri! Johon minä kysyin hölmönä, että kuka? Olin luullut Gene Seagramia kirjan päähenkilöksi...

  Etsin kirjastosta loput silloin julkaistut Dirk Pittit ja jäin koukkuun. Suhteemme jatkui vuosia ja kirjoja ilmestyi hyllyyni sitä mukaa kun niitä ilmestyi tai onnistuin hankkimaan vanhempia kappaleita, suomeksi tai englanniksi, mitä väliä. Ainoastaan sarjan uusimpia en ole enää hankkinut, sillä Valhalla rising -kirjan lopun juonenkäänne ei ollut mieleeni ja vei sarjasta sen mihin siinä rakastuin. Viimeisimmät vanhemmat osat hankin muutama vuosi sitten Australiasta kun Mayday Ja Vixen 03 täydensivät haluamani kokoelman.

  (Samalta reissulta ostin hauskan Movie charts -kirjan missä tunnettujen elokuvien nimi tai idea esitetään ovelasti kaavioina tai kuvina.)

  Joskus tulevaisuudessa haluaisin hankkia tai edes lukea teoksen, joka kohoaa menestykseen vasta myöhemmin, olla löytäjänä hienolle tarinalle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjaana, hauska kirjakertomus, kiitos sen jakamisesta! Minusta on aina hauska kuulla, miten "kirjapolut" syntyvät. Olen joskus yrittänyt laittaa niitä, siis omia kirjapolkujani, ihan muistiinkin, mutta vähän vaivalloiselta se on tuntunut...

   Tuo Movia charts kuulostaa kiinnostavalta! Ja jaan ajatuksen ja toiveen, että olisi hieno saada ja säilyttää teos, jonka arvon muut ymmärtäisivät myöhemmin. Joskus, kun joku kirja tai kirjailija tulee pinnalle, tekee mieli mainostaa, että minä olen lukenut tai ainakin jo kuullut tuosta jo kauan sitten!

   Poista
  2. Movie Chartsin kirjoittaja on Paul Copperwaite ja Amazonin sivulla pääsee vähän vilkaisemaan kirjaa. Suomessa en ole nähnyt tuota hyllyssä, mene ja tiedä olisiko Akateemisessa tai sitten suomalaisissa nettikaupoissa.

   http://www.amazon.com/Movie-Charts-Comedy-Graphs-Films/dp/1844036839

   Poista
  3. Kiitos Marjaana, tutustun ehdottomasti!

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Sara, kiitos ja tervetuloa uudestaan! Kirjakeskustelut jatkuvat onneksi niin kauan kuin netti on olemassa. :)

   Poista
 6. Ihana Jenni! Olen niin iloinen, että olen saanut olla mukana yhdessä kirjalöydössäsi. <3

  Minulle ilon vingahduksia ovat tuottaneet muutamat kiven alla olleet Carrollin kirjat, käytännössä kaikki omistamani teokset on tilattu enemmän tai vähemmän ruttuisina käytettyinä painoksina.

  Ja on näitä varmasti muitakin, mutta yhtäkkiä en muista yhtäkään.. Palaan kertomaan, jos muistan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Linnea, kirjakeiju! <3 Varo vaan, pian sinulle alkaa tulla keijuntehtäviä, kun kaikki innostuvat kertomaan sinulle kirjatoiveistaan.

   Mahtavaa, että olet saanut kerättyä Carrol-kokoelman. Muistan jotkut Carrol-juttusi. Ne ovat vingututtaneet lähes minuakin. Kirjanystävästä on aina ihastuttavaa, kun toinen kirjanystävä löytää aarteensa.

   Poista
 7. Kivoja tarinoita! Minulla on vain yksi noin selkeä kirjan saamismuisto. Olin jo pitkään halunnut kirjan Piglet kotona ja kilpailuissa, se on hevoskirjasuosikki lapsuudestani. Oli nähnyt, että sellainen löytyisi Jyväskyläläisestä antikvariaatista, joten valtuutin siellä asuvan pikkuveljeni hankkimaan kirjan minulle. Kumpikaan meistä ei ottanut yhteyttä antikvariaattiin etukäteen.

  Kun pikkuveljeni sitten meni antikvariaattiin ja kysyi tämän nimenomaisen kirjan perään, oli myyjä nyökännyt viereensä "tässähän tämä näkyy olevan" - kirja oli valmiiksi siististi yksin kassakoneen vieressä! Pikkuveljeni piti tilannetta lähes aavemaisena :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tessa, haa, kohtalo siis todellakin tarkoitti, että saat tuon kirjan! Se vain odotti, että kirjakuriirisi saapuu paikalle. Hieno kirjatarina tuokin! Toivottavasti veljesi ei pelästynyt kovasti ilmoitusta, että kirja on jo suurin piirtein valmiiksi pakattuna häntä odottamassa. :)

   Poista
 8. Ihana postaus <3

  Ensinnäkin kiitos, en tiennytkään tuosta antikka.netin etsintäkuulutuksesta! Laitoin heti viestiä sinne. Olen kerännyt Stephen Kingin suomennettua tuotantoa ja minulta puuttuu vielä Musta torni -sarjan osa I Revolverimies, jonka haluaisin Tammen kovakantisena versiona. Muutamia kirjoja liikkuu silloin tällöin, mutta hinnat kirpaisevat... Muuten ei minullakaan ole väliä minkälaisena kirjani hankin, mutta olisihan se kiva saada yhtenäinen rivi täyteen, muut sarjan osat kun löytyvät minulta nimenomaan Tammen kovakantisina.

  Useat merkittävät kirjalöytöni ovat nimenomaan Kingiä. Erityisesti ilahdutti myös Tove Janssonin Kesäkirjan löytyminen edulliseen hintaan. Pitäisikö Linnealle antaa kirjakeijun titteli, häntä on nimittäin minunkin kiittäminen Janssonistani <3

  Muita kirjalöytöjä ei äkkiseltään tule mieleen, vaikka niitä varmasti on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villasukka kirjahyllyssä, jee! Siis jee, että löysit etsintäkuulutusmahdollisuuden – toivottavasti löydät nyt myös etsimäsi kirjat!

   Sarjojen kohdalla on kyllä miellyttävää, jos kirjat ovat yhtenäisiä, mutta kirjanhimossa voi toki tehdä poikkeuksiakin (tai hankkia samasta kirjasta eri painoksia, t. nimim. täysin kirjahullu).

   Linnea on todellinen kirjakeiju! <3

   Poista
  2. Ihana postaus, ja pakko kertoa pikaisesti, että Linnea on vinkannut kirjaa minullekin, nimittäin Johan Bargumin kymmenen vuotta sitten ilmestynyttä ihanaa syyskesää.

   Poista
  3. Linnea, tuo kaikkien aikojen kirjakeiju!!! :)

   Minäkin muuten sain juuri Bargumin Syyspurjehduksen ja luinkin sen, mutta kirjakeijuna oli toiminut tällä blogini, joka oli antanut ystävilleni osviittaa, mikä kirja sopisi minulle synttärilahjaksi. Syyspurjehdus sopi kyllä erinomaisesti, kirjoittelen siitä pian!

   Poista
  4. Niinhän siinä kävi, että löysin puuttuvan Kingini ja ilmeisesti juurikin tuon etsintäkuulutukseni ansiosta :) Hip hei ja tuuletusta!

   Poista
 9. Olen todistanut tärkeitä kirjalöytöjäsi varmaan kahdessa tapauksessa! Postasin juuri tärkeistä kirjalöydöistä, jotka tapahtuivat minulle äskettäin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, kävin eilen katsomassa löytöjäsi ja melkein pakahduin. Olisipa uudet kirjamessut heti, niin menisin ja etsisin ihan samat kirjat, todelliset aarteet! Tulen vielä katsomaan ja kommentoimaan kirjalöytöjäsi tänään!

   Poista