torstai 17. lokakuuta 2013

Millä bloggaat? Millä luet sähkökirjoja?

Heitänpä kysymyksen bloggaamisesta – tai laajemmin kirjoittamisesta ja kuvankäsittelystä – sekä sähkökirjojen lukemisesta tänne, jos vaikka saisin hyviä vinkkejä tuleviin tekniikkahankintoihin. Jos olet bloggari tai aktiivinen blogien seuraaja ja kommentoija, kerro, miten päivität blogiasi tai osallistut nettikeskusteluihin. Toisaalta sähkökirjojen lukeminenkin kiinnostaa (hieman), joskaan en usko hankkivani ainakaan erillistä lukulaitetta.

Kyselyni johtuu siitä, että monta vuotta palvellut Acerin kannettava PC on tainnut palveluksensa suorittaa. Näyttö on pimeä ja akkukin pitäisi uusia. Selvittelen toki korjausmahdollisuuttakin, mutta oikeasti uskon, että päädyn hankkimaan uuden koneen. Meiltä ei löydy tablettia, enkä usko sellaista ainakaan lähiaikoina ostavanikaan, tai ainakin haluan myös (kannettavan) tietokoneen, eli laitteen, jolla tuo kirjoittaminen ja etenkin kuvankäsittely käyvät näppärästi. Otan kuvat 95-prosenttisesti minijärkkärillä, puhelimen kameraa en käytä kuin harvoin.

Puhelimestani puheen ollen: se käy hätätilassa bloggausvälineeksi, mutta ei ainoaksi blogityökaluksi. 
Lumia-puhelimeni on nimittäin kyllä oikein hyvä "tabletti", sillä on näppärä surffailla netissä ja toisinaan hoitaa pieniä kirjoitushommiakin. Lukulaitteeksi siitä ei kuitenkaan oikein ole, eikä kuvien lisääminen ainakaan Bloggerin blogialustaan luonnistu (tai ei onnistunut ainakaan viimeksi, kun yritin sitä Bloggerin Windows-sovelluksella). Kuvat ja tekstin muotoilu- ja linkitysmahdollisuudet sekä muut visuaaliset ja bloggaukselle lisätietoa ja -arvoa tuovat seikat ovat minulle kuitenkin tärkeitä, joten kovin kauan en suostu olemaan Lumian varassa.

Lupaan kuitenkin, että hoidan Henrik Tikkas -viikonlopun bloggaukset vaikka puhelimitse, jos muu ei auta. Toivon, että auttaa, sillä muutamakin postaus roikkuu jo luonnosvaiheessa tuolla Bloggerin arkistoissa ja toisaalta menen tänään paikkaan, josta haluaisin ottaa kuvia blogiini.


Siis: jos haluaisit blogata ja ehkä lukea sähkökirjoja ja omistaisit jo älypuhelimen, minkä laitteen tai mitkä laitteet hankkisit bloggaamiseen ja lukemiseen? 

(Sanottakoon vielä, että olen tottunut sekä PC- että Mac-maailmaan, mutta henkilökohtainen it-tukeni on PC:n puolella. ;))

22 kommenttia:

 1. Itse päivitän blogini 99 % läppärillä (MacBook Pro, seuraava tulee varmasti olevaan pienuutensa johdosta Air...). Kuvat kuvaan edullisella Canonin järkkärillä ja kuvat käsittelen PicMonkeylla. Loput iPad Minillä, joka onkin ollut todella näppärä apulainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Jonkun minipädin minäkin hankkisin, jos hankkisin. Iso menee jo niin lähelle pieniä kannettavia, että mieluummin kuitenkin ehkä kannettava.

   Poista
 2. Minulla on pieni tabletti (hinta alle 150 e ja siihen sim-kortti-liittymä, kaikki itse maksettu), mutta sillä käy blogien selailu hyvin ja e-kirjaluku, ja jotenkin vielä kommentointi, mutta kirjoitan mielummin jutut läppärillä, pienimuotoinen editointi onnistuu. Kuvat otan puhelimella, tai käytän halpaa tulostin/skanneria.
  En suosita mitään, mutta kerroin millä itse selaan blogeja ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos että kerroit, että noinkin edullisia tabletteja on olemassa! En ole kauheasti seurannut tablettimarkkinoita, kun en ole ajatellut, että hankkisin moisen laitteen. Olen myös mieltänyt ne paljon kalliimmaksi, vaikka paljonhan tuokin on rahaa... Tabletin ja lukulaitteen yhdistelmänä kuulostaa kuitenkin hyvältä, paitsi siihen bloggaamiseen.

   Poista
  2. Piti vielä sanoa, että itse minäkin aion maksaa ostokseni ja olen maksanut puhelimeni + kamerani. :)

   Poista
  3. En sitä tietenkään epäillytkään :)
   Täppäreissä on sim-korteilla varustettuja, joka itselläni on ja vain wifillä toimivia.

   Poista
 3. Minä luen ja kommentoin muiden blogeja pääasiassa iPadilla. Sillä luen myös e-kirjoja, vaikkakaan en ole oikein päässyt niiden makuun. Bloggaamiseen käytän pöytäkonetta, koska haluan kirjoittaa kunnollisella näppiksellä. Tällä hetkellä meillä on Mac mini, tykkäsin kyllä myös kesällä salaman surmaamaksi joutuneesta perus PC:stä. Läppärikin meillä on, mutta se on jo niin vanha, että sen voimat menevät käynnissä pysymiseen eikä se jaksa pyörittää esim. kahta välilehteä yhtä aikaa. Kuvat lataan pääasiassa kustantamoiden sivuilta (käytän vain kansikuvia) tai sitten kuvaan itse halpispokkarilla ja rajaan joten kuten sopiviksi koneelta valmiiksi löytyvällä ohjelmalla.

  Joken tavoin minäkään en lähde suosittelemaan mitään, mutta näillä koneilla minä värkkäilen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on salama surmannut yhden PC:n! Onneksi se oli kuitenkin miehen työkone, niin valokuvatiedostoni säilyivät. ;)

   Minäkin käytän kirjabloggauksissa pääosin valmiita kansikuvia, mutta tallennan ne koneelleni + lataan sieltä Bloggeriin, en siis linkitä muiden sivuille. Sillä hajoneella koneella oli PhotoShop Elements, mutta en ole käyttänyt sitä pitkään aikaan, kun PhotoScape on ollut sopiva amatöörikuvankäsittelyyni.

   Poista
 4. Blogiani päivitän aina läppärillä, Macbookilla, joka on uskollisesti palvellut jo viisi vuotta ilman mitään muita vikoja kuin pullistunut akku, joka täytyi uusia tuossa jokin aika sitten. Ennen Macbookiin siirtymistä käytin PC-läppäreitä, joissa alkoi esiintyä kaiken maailman vikoja jo vuoden tai kahden käytön jälkeen, kun taas tässä nykyisessä koneessa ei ole ollut muuta ongelmaa kuin se akku koko viiden vuoden aikana. Jos olisi heti alusta asti tajunnut laittaa Macbookin, olisin luultavasti säästänyt paljon rahaa. Joten arvaat varmaan kumpaan koulukuntaan kuulun :D Mutta joo, blogin päivittämisen kannalta ei nyt varmaan ole väliä mikä läppäri on, kunhan se toimii.

  Blogikeskusteluihin osallistun myös lähes aina läppärillä. Minulla on myös älypuhelin, mutta sen avulla en kommentoi enkä päivitä blogia, liian hidasta. Muiden blogeja ja tulleita kommentteja sillä luen sekä otan joskus kuvia. Taloudesta löytyy myös tabletti, Nexus 7, joka on kuitenkin melko vähäisellä käytöllä. Muutaman kandiini liittyvän sähkökirjan olen sillä lukenut, mutta pitäisi kokeilla ihan kaunokirjallisuuttakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura, minulla on ollut hyvä tuuri PC:iden kanssa, sillä vaikka niissä on ollut ajoittaisia probleemia, ovat kaikki kestäneet useita vuosia. Nyt on vain ilmeisesti katkennut yhteys kovalevyn ja näytön väliltä...

   Tämän keskustelun otanta ei ole ainakaan vielä suuren suuri, mutta näyttää ainakin toistaiseksi siltä, etteivät näppäimistölliset (ihana sana...) koneet ole heti häviämässä tableteille ainakaan niiden kesken, jotka haluavat kirjoittaa koneellaan. Minua häiritsee puhelimella kirjoittaessa oikeastaan eniten se, että pidemmän tekstin tarkastelu kokonaisuutena on oikeastaan mahdotonta, kun teksti ei mahdu kokonaan näytölle. Pitää sitten jälkikäteen katsoa itse, mitä tulikaan julkaistua...

   Poista
 5. Ostin juuri uuden MacBook Pron, 13 tuumaa Retina-näytöllä. Hieno peli, tosin samalla hinnalla saa pari PC-kannettavaa. Mutta olen sitä mieltä, että tällaisessa kirjoitusharrastuksessa joutuu koko ajan tekemään niin valtavasti kompromisseja ajankäytön, perhe-elämän sun muun suhteen, että tekniikasta en tingi. Tärkeimmät pointit minulla on hyvä näyttö, kohtuullinen näppäimistö (kannettavissa joutuu aina tinkimään) ja ehdottomasti tuo työpisteen helppo liikuteltavuus.

  iPadillakin olen kirjoitellut bloggauksia, mutta heti kun tarvitsee tehdä muutakin kuin vain tuottaa tekstiä, käy se jokseenkin epäkäytännölliseksi. Mutta sillä on hyvä lukea sähkökirjoja, selata nettiä, kirjablogeja jne. Kuvia tulee jonkin verran otettua iPhonella, vaikka sen kamera ei olekaan kummoinen - riittää kuitenkin blogikäyttöön.

  En ole mikään Mac-uskovainen, mutta pidän siitä, että laitteet toimii keskenään: kuvat ja tiedostot ovat automaattisesti käytettävissä millä tahansa laitteella.

  Ja onhan tämä MacBook hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Penjami, tuo kuulostaa kyllä todella, todella Prolta! :) Olen kyllä vähän kadekin. Tuo tekniikasta tinkimättömyys kuulostaa myös oivalliselta perusteelta, mutta joudun kyllä itse tekemään kompromisseja jo taloudellisista syistä.

   Vaan, naputtelija ja perinteisen tekniikan (ristiriitainen ilmaus) suosija minussa kyllä iloitsee, että näppis on arvossaan. Minulla on ollut käytössäni aika isoja kannettavia ja niissä näppiksetkin ovat hyviä, mielestäni.

   Laitteiden keskinäinen toimivuus olisi kyllä hienoa - tai ainakin luulen niin, en ole päässyt vielä koskaan kokemaan sellaista tilannetta!

   Poista
 6. Tuohan nyt riippuu ihan kriteereistä. Haluatko pöytäkoneen korvikkeen vai käsilaukkuun sujahtavan bloggauskoneen? Mikä on budjetti? Haluatko lukea kirjoja tietokoneen näytöltä vai erillisestä laitteesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pöytäkoneen korvike ja normaali hinta lienevät kriteerejä. En tunne markkinaa enkä tiedä koneiden hinnoista, mikä taas osaltaan kertonee, etten ole valmis (enkä ex tempore) voi pulittaa hirmuisia summia. Mutta on kiinnostavaa kuulla muiden kokemuksista. Välillä tuntuu, että kaikilla on vain tabletteja nykyisin, mutta meillä kirjoittajilla ilmeisesti ei. (Onneksi, hih.)

   Poista
 7. Minä bloggaan läppärillä. Taloudessa on myös pöytäkone, mutta se on miehen valtakuntaa. Minulla ei ole tablettia eikä edes älypuhelinta, eli käytännössä silloin kun en ole kotona, en ole myöskään netissä. Tämä sopii minulle, koska haluan välillä irti nettimaailmasta, johon koukutun ihan liian helposti.

  Sähkökirjojen lukemiseen minulla on Kindle. Tykkään siitä kovasti: käytän sitä ennen kaikkea englanninkielisten kirjojen lukemiseen. Uusimmat Kindlet ovat käsittääkseni vähän kuin älypuhelimia, eli niillä pääsee myös surffailemaan yms. mutta itse tykkään Kindlessäni juuri siitä, että sitä voi käytää vain lukemiseen. Koska lukemiseen kuuluu minusta yhteen asiaan keskittyminen, kun taas netissä oleilu on levotonta paikasta toiseen liikkumista. Omalla "vanhanaikaisella" Kindelläni on mahdollista saavuttaa kirjamainen keskittyminen, kun ei ole mahdollisuutta välillä lähteä harhailemaan blogeihin tai Facebookiin tai muualle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on hyvä ja sympaattinen ajatus, että välillä voi olla vanhanaikaisesti pois netistä. Toisaalta olen itse huomannut, että älypuhelimen myötä voi vain käväistä netissä; kun avaan koneen, harhaudun helpommin nettiin pitkäksi aikaa, enkä vain siksi, että koneen avaamiseen menee aikaa. Nyt olen ollut tyytyväinen, ettei konetta tule avattua joka ilta tai moneen päiväänkään – paitsi nyt kun sitä ei voi aukaista, niin totta kai muka kirjoittaisin koko ajan koneellani.

   En tiennytkään, että uudet Kindlet ovat noin monipuolisia. Näen asian hyvänä ja pahana. Monipuolisuus on toki plussaa, periaatteessa, mutta käytännössä se on uhka juuri keskittymiselle.

   Poista
 8. Minä hoidan bloggaamisen kotikoneella, joka on pyötämallia oleva Ubuntu12.04 (Linux siis). Ubuntuhan on ilmainen käyttis, voipi latailla netistä. Valokuvat otan ihan vaan kamerakännykällä, minulla on N9 ja se on toistaiseksi riittänyt vallan mainiosti ja toimii hyvin yhteen Ubuntun kanssa. En ole mikään valokuvausharrastaja, ne vähät muokkaukset mitä teen niin hoituu Ubuntun Gimpillä. Ja kollaasityyppisiin kuvahommiin löysin Fotowall-nimisen softan, sillä saa minun tarpeisiin riittävän kivoja virityksiä. Eli lähinnä tiedoksi, että tämmöinenkin yhdistelmä toimii. :)

  Kommentointia olen tehnyt kännykälläkin. Yleensä onnistuu hyvin, ehkä yhden kerran on joku blogi ollut sellainen ettei kommenttikenttä avautunut ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika Oksa, tässä tulikin vähän uudenlaisia ideoita. Mielenkiintoista! Minulla ei ole mitään Linux-kokemusta, mutta veikkaan, että ainakin mieheni tutkii Ubuntua mielellään, jos pyydän. ;) Sain muuten nyt hetkeksi lainaan koneen, jossa on selaimena vain IE eikä esim. ollenkaan kuvanmuokkausohjelmaa. Vaikka kirjoittaminen sujuu hyvin, tiedän, että haluan sitten tulevalta käyttökoneeltani hieman monipuolisempia ominaisuuksia... T. Nimim. Verenpaine nousee, mutta onpahan kuitenkin tietokone käytössä ;)

   Poista
 9. Läppäri on HP:n Pavilion dv6. Jos laitan kuvia blogiin, ne on otettu puhelimella, joka on Nokian N8, jossa on hyvä kamera. Ei muita laitteita. Koneen ostin abt vuosi sitten ja olen ollut tosi tyytyväinen. Edellinen oli FujitsuSiemens, joka oli tosi vanha ja siinä alkoi olla ongelmia näytön kanssa. Hyvin pärjään näillä kahdella laitteellani :). Niin ja en ole vielä siirtynyt lukemaan ekirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos suosituksista, Rooibos! Huomaan olevani hyvin riippuvainen kunnon tietokoneesta, sillä nyt melkein viikon jatkunut koneettomuus on hermoja raastavaa. HP:n koneita on moni kehunut, pidän siis vinkkisi mielessä. :)

   Poista
 10. Mäkin suosittelen ehdottomasti läppärillä. Bloggaaminen ja kommentoiminen on yhtä tuskaa kosketusnäytöllä, yksi vaihtoehto on tietysti hankkia tablettiin erillinen näppäimistö.

  Itse olen lukenut aikaisemmin Project Gutenbergin e-kirjoja ihan läppäriltä, mutta hankin tässä kuukausi sitten Asuksen minitabletin! Latasin siihen Kindlen ja tiedostomuodossa olevienkin tekstien lukeminen onnistuu helposti näppärämmin kuin läppärillä. :) Erillistä lukulaitetta en kyllä ostaisi, tabletti on monikäyttöisempi ja ainakin oma minitablettini oli halvempi kuin Amazonin Kindle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En selvästikään tiedä mitään tableteista enkä niiden hinnoista! Jos joskus päädyn tablettiostoksille, niin harkitsen vakavasti tuollaista edullista, js siihen saa vielä Kindlenkin. Minäkin olen yrittänyt lukea Project Gutenbergin teoksia läppärillä, mutta ei se kyllä kovin sujuvalta tunnu...

   Ja etenkään näppäimetön bloggaaminen ei tunnu sujuvalta! Kirjoitin tänään julkaisemani Henrik Tikkas -jutun melkein kokonaan puhelimella ja meinasin tulla hulluksi....

   Poista