maanantai 21. lokakuuta 2013

Haaste: luetaan kotiseutukirjallisuutta!

Tiesittekö, että lähiruokatrendi on passé – nyt tulee lähikirjallisuus? Tänä syksynä nautitaan tutuista ja aidoista sanoista, suositaan kotiseudun omia teemoja.

Ei vaan, mutta tänä syksynä luetaan kotiseudusta kertovia kirjoja. Ainakin aion itse tehdä niin, vaikka espoolaisena onkin vaikea löytää omille nurkille sijoittuvia teoksia. Asun kuitenkin esim. Maria Kallion maisemissa, ja kyllä kai Espoosta muissakin kirjoissa on kerrottu kuin Leena Lehtolaisen dekkareissa... Haastan muutkin tutkailemaan asuinpaikkansa lähikirjallisuutta ja kertomaan siitä joko yleisen bloggauksen, tietyn kirjakokemuksen tai blogikeskustelun kautta!

Palaan aiheeseen, kun olen löytänyt espoolaisopuksen luettavakseni. Toivon, että muut kotiseutukirjallisuudesta kiinnostuneet käyvät huikkaamassa esimerkiksi tämän postauksen kommentteihin omat lähikirjallisuusvinkkinsä tai bloggauksensa aiheesta. 

Lukuideoita voi etsiä supermielenkiintoiselta Kirjamatka Suomessa -sivustolta. Menen nyt itse katsomaan, mitä Espoo-hakusanalla löytyy.


Hyviä kirjallisia kotiseuturetkiä, palataan pian asiaan!


P.S. Kuva on espoolaisen Träskandan kartanon mailta. Träskandasta on kerrottu esim. Raili Mikkasen teoksessa Aurora – Keisarinnan hovineito.

22 kommenttia:

 1. Helsinkiläiset voivat hakea kotikulmilleen sijoittuvaa kirjallisuutta sivustolta Tarinoiden Helsinki ja linkittämääsi opiskelijaprojektia hieman laajempi valikoima on Helsingin Sanomien Kunnalliskirjastossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa, kiitos lisälinkeistä! Aloitin tänään töistä palatessani Johan Bargumin syyskesän ja huomasin, että se on Pellinki- ja etenkin Helsinki-kirja. Hauskaa! Teen jossain vaiheessa koonnin näistä sivusto- ja kirjavinkeistä.(Ja edelleen toivon, että pääsisin itse joskus tekemään tuollaista sivustoa, se olisi hyvin kiinnostavaa!)

   Poista
 2. Kiva haaste! Minulla tämä jo onkin ollut käynnissä :). Oulun kirjastossa alkoi syksyllä Kirjassa-kampanja, jossa luetaan oululaislähtöisiä kirjailijoita. Röyhkän Miss Farkku-Suomi ja Väisäsen Vanikan palat liikkuivat niin oululaismaisemissa kuin vaan mahdollista. Passikirjoja on vielä lukematta, joten aiheeseen palailen syksyn/talven mittaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis Kirjapassi-kampanja... Kännykkä kirjoitti omiaan tuonne ekaan kommenttiini.

   Poista
  2. MarikaOksa, kiitos kommentista! En ole lukenut enkä nähnyt leffanakaan Miss Farkku-Suomea, mutta olen ollut aikeisssa lukea sen siksi, että mieheni on Oulusta. Itse asiassa olen tyrkyttänyt sitä ja muutakin oululaiskirjallisuutta joskus hänelle kotiseutukirjallisuutena...

   Poista
 3. Mukana ollaan! Haluaisin lukea sekä porvoolaista että tamperelaista kirjallisuutta, kummassakin kun olen asunut yhtä ison osan elämästäni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, tervetuloa mukaan! Luulen, että aika moni voi valita monen paikkakunnan kirjallisuudesta - tai vaikka lukea niitä kaikkia. Minä olen niin tylsä, että olen asunut varsinaisesti vain Helsingissä ja Espoossa. Helsingistä löytyy kyllä todella paljon kirjoja, mutta muuten tuo asumishistoria ei ole kovin kiinnostava moneen muuhun verrattuna. :)

   Poista
 4. Hauska lukuidea, nykyisestä kotiseudusta löytyykin paljon kirjallisuutta eli tulee luettua noin muutenkin.

  Helsinki on kuitenkin minulle tärkeä ja rakas kaupunki, onhan se synnyin- ja alkukotikaupunkini. Hyllyssäni (tai jossain kasassa) on ainakin pari kirjaa (Lähiöoksennus ja Missä kuljimme kerran), jotka sijoittuvat Helsinkiin ja ne ajattelin lukaista asap. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, siitä vain lukemaan! Hih, kotikaupunki josta kertoo Lähiöoksennus-niminen teos, ei kuulosta kovin houkuttelevalta. Onneksi Helsinki on oikeasti ihana ja Lähiöoksennuskin vaikuttaa kiinnostavalta teokselta. Ja Missä kuljimme kerran on ihan omaa luokkaansa Helsingin kuvaajanakin.

   Olen ihan Helsinki-kirjallisuusfiiliksissä, kun luin juuri Henrik Tikkasta ja tänään aloitin Bargumin Syyspurjehduksen, joka osoittautui myös Helsinki-kirjaksi. Pitää nyt kuitenkin yrittää löytää jotain kaupunginrajan tältäkin puolelta, vaikka tuo Mikkasen "Espoo-kirja".

   Poista
 5. Hauska haaste, mutta itseltä jää nyt välistä, kun uin ihan vieraissa vesissä. Tosin viimeksi lukemani Parkkinen sijoittui osittain Turkuun, vieläpä historialliseen Turkuun, mikä oli aika ihanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, samaisen Parkkisen olen minäkin lukenut ja se oli tosiaan ihana, samaan aikaan sellainen unenomainen ja elokuvamainen ja sitten realistinen. Ja Turun saaristo on suuri rakkauteni (ja saaristo ylipäätään).

   Jyrki Heinon Kellaria pitää myös suositella hienona historialliseen Turkuun sijoittuvana kirjana!

   Poista
 6. Ilman muuta mukana. Tamperelaiskirjallisuutta on aika helppo löytää. Viimeisimmät kotiseutukirjat ovat Arto Lapin veikeä runokirja Kukko puussa ja Kristiina Harjulan hieno esikoisromaani Pispalan kiviä.Synnyinkaupungistani Nivalasta on jo vaikeampi löytää täsmäosumaa, mutta ainakin keski- tai pohjoispohjalaista voisi ollakin, muutakin kuin oululaista kirjallisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, tosiaan, nivalalaiskirjallisuutta ei tule aivan heti mieleen. Ehkä ja toivottavasti onnistut kuitenkin löytämään sellaista! Kirjamatka Suomessa -sivusto näyttää vinkkaavan vain nivalalaisesta työhuoneesta.

   Poista
  2. Nivalalaiskirjailijoita: Varpu Vilkuna, Kyösti Wilkuna, Kerttu Kastelli, Seppo Urpela...

   Poista
  3. Anonyymi, kiitos kirjailijavinkeistä!

   Poista
 7. Tosi kiva haaste! Niin kotiseudultani Etelä -Pohjanmaalta kuin tämän hetken asuinseudulta Oulusta löytyy hyvin kirjallisuutta. Pitääpä tutkailla, mitä valkkaisi luettavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa! Oulusta löytyy ainakin kirjallisuutta, mutta onneksi myös muualta kuin suurista kaupungeista (eikä niistäkään ainakaan Espoosta, joko olen toistanut sen tarpeeksi monta kertaa... ;))

   Poista
 8. Nopea huikkaus: hyvin hauskaa, että näin monia kiinnostaa! Vastailen kommentteihin illemmalla vielä tarkemmin. Ja pitää kyllä tehdä lähikirjastoon suuri espoolaiskirjallisuuudenetsimisretki!

  VastaaPoista
 9. Kuten tästä muualla puhuttiinkin, olen mukana. Mietin vain, että luenko lähi- vai kotiseutukirjallisuutta - ehkä molempia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, hyvä, ja lue toki molempia! Minä aion katsoa vielä tänään, mitä Helmet vinkkaa Espoo-kirjallisuudeksi. Omistan vain yhden Espoo-kirjan ja se on kyllä kinnostava, nimittäin Espoon nimistöä käsittelevä opus, muttei kaunokirjallisuutta.

   Poista
 10. Mielenkiintoinen haaste, saatan osallistua :) Nappasin viime lauantaina Oulun pääkirjastolta mukaani tuon Marika Oksan mainitseman Kirjapassin, kaksi teosta olen siltä jo lukenut (tosin hieman ennen kampanjan alkua). Tuolta www.ouka.fi -sivustolta pääsee Pakkala -kirjailijatietokantaan, josta löytyy kirjailijalistoja ihan kunnittain, vinkkinä myös Marika Oksalle :) Erityisesti Antti Hyry kiinnostaa, lisäksi lähialueelta voisin lukea Joni Skiftesvikiä, Kauko Röyhkää, (lisää) Päivi Alasalmea jne...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villasukka kirjahyllyssä, kiitos. Pakkala-tietokanta kuulostaa mielenkiintoiselta, pitää ehdottomasti tutustua!

   Poista