perjantai 3. joulukuuta 2010

Finlandia-pöh

En ole edelleenkään lukenut ensimmäistäkään Finlandia-ehdokasta, joten kaikki Finlandia-kommentointini tapahtuu ihan mutu-tuntumalla.

Vaikka pitäisi iloita voittajan puolesta, niin mutuni ei ole kovin iloinen. Voittajakirja kiinnosti minua ehdokkaista vähiten. En ole lukenut Rimmisen runoja tai Pussikaljaromaania, Pölkky jäi kesken ja pelkään, ettei uusinkaan romaani kiehdo minua, sellainen käsitys minulla on Rimmisen kielenkäytöstä.

Saatan olla toki väärässäkin. Vuosi sittenkin ensimmäinen Finlandia-reaktioni oli parahdus: joudunko lukemaan uuninrakennusoppaan! Jouduin, luin ja pidin (meidän lukupiirihän lukee aina Finlandian, oli se mikä tahansa). Ehkä nytkin joudun toteamaan olleeni väärässä. Toivotaan niin.

Itse olisin antanut kirjallisen tunnustuksen mieluusti Markus Nummelle, koska Karkkipäivä kuulostaa arvioiden mukaan hyvältä kirjalliselta teokselta, lisäksi sanomaltaan tärkeältä. Paitsi että oikeasti Finlandian olisi mielestäni voinut saada Märta Tikkanen, kuten olen jo sanonut. Hesarin mukaan Emma ja Uno on Tikkasen tärkeimpiä teoksia ja muutenkin Finlandia olisi voinut mennä kiitokseksi ja tunnustukseksi jollekin pitkän linjan kirjailijalle. Ja kun pöh-linjalle pääsin, niin kerron vielä purnanneeni sitäkin tässä parin päivän aikana, että Sofi Oksasta lukuun ottamatta Finlandia on mennyt viime vuosina aina miehelle. Ei sen tietenkään pitäisikään olla sukupuolipalkinto, mutta niin kauan kun ehdokkaat ja voittaja eivät ole minun mieleeni, saanen valittaa kaikesta Finlandiaan liittyvästä. ;)

5 kommenttia:

 1. Hyvä. En ole ainoa, joka onnittelemisen sijasta valittaa. :)

  VastaaPoista
 2. Minä luin ehdokkaista vain Wahlströmin kirjan (kiitos ruotsinkielisille että eivät käytä kirjastopalveluja :)). Rimmisen kirja on varauksessa, koska sen juoni kuulosti ehdokkaista kiinnostavimmalta ja sen verran mitä kirjaa luin kirjaston lukunurkassa niin se vaikuttaa myös kielellisesti kivalta. Varausjonot ovat kyllä hulppeita; Pulkkisen Totta-kirjalla oli jo n. 1500 varaajaa!

  Muuten en Finlandialle anna kovinkaan painoarvoa, käytännössähän se on vain 7 ihmisen mielipide. (jos muistan oikein että Finlandia-raadissa on kuusi valitsijaa?)
  Btw, 2000-luvulla on ollut 4 naisvoittajaa, eli ihan tasa-arvolain puitteissa mennään :D.

  VastaaPoista
 3. En ole lukenut yhtäkään Rimmistä, mutta veikkasin hänen voittoaan kun luin valitsijasta - ajattelin, että tämä arvostaa Rimmisen kieltä, josta olen kuullut kehuja.

  Lopetin juuri Karkkipäivän ja suosittelen lämpimästi. Nummi kirjoittaa sujuvasti, mutta hän ei kyllä kielen puolesta pääse suosikkeihini. Aion kuitenkin lukea lisää hänen kirjojaan.

  Karkkipäivässä aihe kosketti minua todella paljon. Luin kirjan viikossa ja koko ajan toivoin tälle päähenkilöpojalle hyvää - fiktiiviselle hahmolle! Kertonee jotain miten vahvasti imeydyin pojan tarinaan mukaan.
  Toki kirjassa oli myös puutteita ja minua ärsyttäviä asioita, mutta kokonaisuudessaan kaikki hahmot olivat uskottavia ja tunnistettavissa. Näistä ehkä lisää, jos luet kirjan ja postaat siitä. ;)

  Itse asiassa näin jälkikäteen olisin toivonut Nummelle voittoa juuri aiheen takia. Vieraista ihmisistä välittäminen ja heidän elämäänsä puuttuminen on tärkeää, mutta on niin vaikeaa toimia oikein ja tietää milloin ihmisten asioihin ei tarvitse puuttua, koska myös liika puuttuminen on väärin.

  Ja miten toteuttaa tätä sinällään hyvää tapaa "kylä lasta kasvattaa", kun ei asu kylässä ja toisaalta haluaa suoda ihmisille myös yksityisyyttä (ja sitä saada).

  VastaaPoista
 4. Kyllä Rimminen pitää lukea varmaan jo muutenkin kuin lukupiiripainostuksen vuoksi, Rimmisen kirjoitustyyli taitaa jakaa mielipiteitä. Ja onhan Nenäpäivääkin sanottu sanomaltaan tärkeäksi, minusta - etenkin tuon Heidin hyvän kommentin jälkeen - vaan tuntuu, että Karkkipäivä olisi tärkempi kirja. Luen molemmat ja palaan sitten kertomaan. :) Totta on ollut minulla kuukausia kirjastossa varauksessa, mutta vieläkin taitaa olla satoja ennen minua. Joulun jälkeen jono nytkähtänee eteenpäin, kun monet saavat Finlandia-kirjoja lahjaksi.

  VastaaPoista