tiistai 14. joulukuuta 2010

Parhaat joulukirjat

Kirjakaupassa tuli vastaan lapsuudesta hyvin tuttu teos, enkä voinut ohittaa sitä. Ostin yhden pukinkonttiin ja toisen itselleni etukäteisjoululahjaksi. Muistan selanneeni ja selanneeni lapsena Wil Huygenin ja Rien Portvlietin Suurta tonttukirjaa.

On aina yhtä hassua ja ilahduttavaa, miten lapsuudenkirja voi olla tuttu ensimmäiseltä aukeamalta lähtien (Moniko aikuisena luettu kirja jää sellaiseksi? Aika harva, veikkaan.)
 Lapsena minua taisi kiinnostaa eniten tontuista esitetyt tiukat faktat: tontun anatomia ja elintavat määritellään kirjassa tarkasti.


 Nyt olen ainakin toistaiseksi keskittynyt vain ihastelemaan kuvitusta. Meren ja kesän suurena ystävänä minuun ovat vedonneet erityisesti särkkätontun kuva sekä vehreän kasvillisuuden keskellä tonttuileva herra.

Tonttujen talo on ihan mahtava hiirenkorineen ja salaluukkuineen kaikkineen! Haluaisin askarrella sen pienoismallin, se olisi ehkä maailman hauskinta ja terapeuttisinta. :)
Ai miten niin parhaat joulukirjat? Niin, toinen tonttusuosikkini on tietenkin Mauri Kunnaksen Suomalainen tonttukirja. Harmi, ettei enää uskota kuin joulutonttuihin. Tontut ovat niin sympaattisia ja kiinnostavia!

Kustantajan esittely Suuresta tonttukirjasta löytyy täältä, Suomalaisesta tonttukirjasta taas täältä.

10 kommenttia:

 1. Oi, nämä kaksi ovat omia suuria rakkauksiani, molemmat! Tuo Suomalainen tonttukirja meillä onkin, mutta Suuri tonttukirja pitää ostaa sekin omaan hyllyyn.

  Minä muistan myös kaikki kuvat yksityiskohtia myöten! :-D

  Noilta Suuren tonttukirjan tekijöiltä on muuten myös Nukkumatti-kirja. Sekin on ihana!

  VastaaPoista
 2. Suuri tonttukirja on minun lapsuusajan rakkauteni. :) Muistan, miten lapsena naapuriperheessä kyläillessä linnoittauduin pyörivään nojatuoliin (joka oli ihmeellinen) lukemaan Suurta tonttukirjaa sekä sen yhtä hyvää jatko-osaa Tonttujen kutsua, koska hollantilaistontut vierailevat Suomessakin. Myöhemmin, olisiko ollut joskus 90-luvun puolivälissä opiskeluaikoina, ostin molemmat kirjat hyllyyni. Ja joka kerta Tonttukirjat sykähdyttävät ja tuovat mukanaan osan lapsuutta takaisin.

  Minä en ollut tiennyt tuosta Reeta Karoliinan mainitsemasta Nukkumatti-kirjasta. Sen sijaan samojen tekijöiden koira- ja eläin/luontokirjat minulla on.

  Kunnaksen tonttukirjakin on mainio!

  VastaaPoista
 3. Meilläkään ei ollut Suurta tonttukirjaa omana, mutta serkuilla oli. Ja nyt on mullakin, vihdoin!

  Minäkään en ollut kuullut Nukkumatti-kirjasta, mutta Tonttujen kutsun huomasin, kun etsin netistä tietoa Suuresta tonttukirjasta.

  Eiväthän nuo oikeastaan ole muuten ollenkaan joulukirjoja, mutta ovat niin sympaattisia, että sopivat erinomaisesti joululahjoiksi,jos ei muuta niin itselle. ;)

  VastaaPoista
 4. Ei sitä taida saada ostettua enää mistään. Ja ilmeisesti kirjan nimi kirjoitetaankin "Nukku-Matti". Sillä nimellä löytyy ainakin kirjastosta.

  VastaaPoista
 5. Noista ei ole kumpikaan mulle "se joulukirja" lapsuudesta, vaikka tutut kannet on molemmissa. Minulle sellaisia olivat etenkin kaikki Astrid Lindgrenin joulukertomukset, Elsa Beskowin Petterin ja Lotan joulu, sekä Mauri Kunnaksen Joulupukki. Ja varmasti muitakin, jotka eivät nyt tule mieleen. Lastenkirjahylly-blogissa on tässä kuussa ansiokkaasti esitelty vanhoja lasten joulukirjoja.

  Tärkeitä olivat myös Aku Ankasta löytyvät joulutarinat, esim. Joulumanteleissa. Ja tietenkin etenkin Carl Barksin piirtäminä.

  Olen yrittänyt kiristämällä ja uhkailemalla saada omaa tytärtä nyt ihastumaan noihin lapsuuteni joulukirjoihin (Lindgren ja Beskow), mutta ainakaan vielä ne eivät oikein iske. Toivottavasti kuitenkin tulevina vuosina.

  Mulla oli tosiaan jälleen kerran vuoden äiti -leima otsassa, kun uhkasin iltasatuaikaan tällä viikolla, että "nyt kyllä luetaan tämä Melukylän joulu tai sitten ei lueta mitään!" :D

  Karoliina

  VastaaPoista
 6. Ihanaa huomata, että joku muukin on fanittanut Suurta tonttukirjaa! Itse muistan, että ne kaikki ilkeät olennot, peikot ja vähän pahanmieliset tontut kiinnostivat eniten. Lukevatkohan nykylapset näitä enää lainkaan? Tai kustantaakohan joku vastaavanlaista lastenkirjallisuutta...

  VastaaPoista
 7. Ihanaa! Suuri tonttukirja on minullekin todella nostalginen kirja! Olen perinyt mummiltani tämän kirjan ja juuri tuo kuvaamasi tuttuuden tunne kirjan parissa on jotain käsinkosketeltavaa!

  VastaaPoista
 8. Toivottavasti pääset joskus rakentamaan tonttukodin, sillä siitä tulisi varmasti aivan ihana.

  Minäkin kirjoitin blogiini tästä kirjasta, sillä se on tärkeä lapsuuden kirja, joka jaksaa ihastuttaa edelleen. Tontut ovat mahtavia! :)

  VastaaPoista
 9. Hauskaa huomata kuinka pelkistä kuvista tulee heti jännittäviä lapsuudenmuistoja mieleen! Tonttukirja on mahtava mielikuvituksen herättäjä ja sopii niin lapsille kuin aikuisillekin :) Mukavaa kun otit sen esille

  VastaaPoista
 10. Lieköhän tuo Suuri tonttukirja ollut pohjana sille piirretylle Tontut? Rakastin sitä kovasti pienenä, olisi hauska nähdä se uudelleen. Mietin vain, kun tuo kannessa oleva näyttää ihan Taavi-tontulta, joka seikkali pääosassa. Siellä myös parannettiin eläimiä (Taavi oli lääkäri) ja tuossa jouluntoivotus-viestissäsi olevassa ekassa olevat hieman pelottavat tontut mainittiin sivumennen sarjassa.^^

  VastaaPoista