maanantai 9. elokuuta 2010

Vinkkejä venäläisestä nykykirjallisuudesta?

Huomaan olevani (taas) samoilla linjoilla kuin Ina: klassikkonovelleihin keskittyvä lukupiirikirja Venäläisiä kertojia herätti kysymyksen, millaista Venäjän nykykirjallisuus sitten on. Puhuimme tästä lukupiirissäkin, mutta kukaan ei tiennyt, eikä asia selvinnyt äsken googlaamallakaan.


Siis: onko joku lukenut uutta venäläistä kirjallisuutta ja jos, niin millaista se oli?

11 kommenttia:

 1. Venäläiseen nykyproosaan tustumisen voi aloittaa vaikkapa novelliantologiasta Seitsemän siarusta. toim Jukka Mallinen ja Jevgeni Popov. Antologiassa on esipuheet.
  Muita venäläisen nykykirjallisuuden (suomennettuja) nimiä ovat mm. Jerofejev, Pelevin, Sorokin.

  VastaaPoista
 2. Novelliantologia voisi olla hyvä tapa lähteä liikkeelle. Kiitos vinkistä, luulen, että tämä kiinnostaa monia!

  VastaaPoista
 3. Ei ehkä ihan kaikkein venäläisintä, mutta suosittelisin Andreï Makinea. Hän on venäläinen, mutta kirjoittaa kyllä ranskaksi. Kirjat, jotka minä olen lukenut, ovat tosin sijoittuneet Venäjälle.

  VastaaPoista
 4. Minäkin olin jo vinkkaamassa Makinea! Muutama (en tietenkään muista nimiä...) hänen kirja on omalla top- listallani, mutta kun on lukenut ne kaikki, huomaa, että hän hieman toistaa itseään. Toisaalta hänen ihmisen, ihmisyyden, luonnon ja elämän kuvaukset jaksavata aina vain sykähdyttää.

  VastaaPoista
 5. Minäkin suosittelen Makinea! Erityisesti Ranskalainen testamentti -romaani on hyvä. Makine itse on muuten tulossa Helsingin kirjamessuille lokakuussa.

  VastaaPoista
 6. Kiitos vinkeistä, Makinea en muistanutkaan! Olen lukenut jonkun hänen teoksensa ja se oli kaunis ja taitava... Ei kuitenkaan ihan ikuisiksi ajoiksi mieleen syöpynyt, kun en näemmä muista edes kirjan nimeä. ;) Mutta joskus voisin hyvinkin jatkaa Makineen tutustumista.

  VastaaPoista
 7. Makine on upea ja ehdottomasti tutustumisen arvoinen - sitä en tosin tiedä, että paljonko hänen teoksiaan on suomennettu. Pitäisikin varmaan vähän lukea Venäjältä jotain Tolstoita nuorempaa...

  VastaaPoista
 8. Makine ei ole venäläinen kirjailija! Kirjoittaa tosin Venäjästä, mutta ei se hänestä venäläistä tee. Kannattaa lukea noita venäläisiä nykykirjailijoita, joita edellisessä kommentissani mainitsin. Åelevin Ja Viktor Jerefejev ovat todella kiinnostavia. Niistä saa hyvän kuvan Venäjän tämänhetkisestä henkisestä tilasta.

  VastaaPoista
 9. Huomasin, että Like on kustantanut jonkin verran uutta venäläistä kirjallisuutta. Sinne ehkä kannattaa kurkistaa. :)

  VastaaPoista
 10. Viktor Jerofejevin Venäläisen sielun ensyklopedia on muuten myynnissä Adlibriksessä hintaan 8,90
  http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9520102388

  VastaaPoista
 11. Kiitos vinkeistä edelleen. "Venäläisen sielun ensyklopedialla" on ainakin hieno nimi - juuri sellainen, että siitä voisi hyvinkin aloittaa nykyvenäläisiin tutustumisen. Juuri nyt en kyllä kaipaa uutta lukemista, kun kesäkirjapino ei ole vielä huvennut, mutta pidän tämän mielessä. Jos vaikka heti alkusyksystä...

  VastaaPoista