maanantai 23. elokuuta 2010

Kirjasyksyn pakolliset - tai ei sittenkään pakolliset?

Kai minunkin pitää kirjoittaa kunnon kirjabloggarin tavoin kirjasyksystä.

Tänä vuonna minulla ei vain ole kirjasyksyhuumaa. Yleensä olen jo heinäkuussa käynyt kaikkien keksimieni kustantamojen sivuilla silmät kirjanhimosta kiiltäen ja tehnyt etukäteistilauksia verkkokauppoihin. Tänä syksynä en. Yritän pitää kirjaostokset aisoissa ja olen päättänyt seurata kirjasyksyä vain sen verran, kun se näyttäytyy minulle vahingossa. Ei siis nettisurffailua, ei Hesarin kirjalistan kiihkeää alleviivausta.


Maltillisesta välttelystä huolimatta olen onnistunut samaan selville hyviä uutisia kotimaisen kaunokirjallisuuden puolelta. Märta Tikkanen, kuten jo aiemmin iloitsin, julkaisee isovanhempiensa suhteesta kertovan romaanin ja Miina Supinen, jonka esikoisesta pidin kovasti ja jonka blogia luen, kertomuskokoelman, joka kiehtoo jo nimensä Apatosauruksen maa takia. Myös merkillisiä, kiinnostavia tarinoita kertovalta Pasi Ilmari Jääskeläiseltä ilmestyy uusi teos. Näistä ainakin Märta Tikkanen on saatava omaan hyllyyn, ja muutkin on vähintään luettava.Muuta kiinnostavaa en olisi havainnutkaan, ellen olisi saanut käsiini Avaimen syyyskatalogia. Löysin sieltä uutuuksia sekä itselleni että miehelleni.

Meille molemmille voisi sopia Rebecca Stottin tieteenhistoriallinen, evoluutioteorian keksimisaikoihin johdattava trilleri Korallivaras. Luulen, että miestä kiinnostaisi myös Logicomix – nerouden ja hulluuden rajalla. Kuvastoa lainaten tämä teos ”esittelee värikkään sarjakuvan keinoin modernin tieteen merkittävimmän edistysaskeleen: logiikan kehityksen kohti tekoälyn ja tietokoneiden keksimistä”. Avaimen ilmeisesti jo kesällä julkaisema Anne Frankin elämäkerta sopisi ainakin äidilleni. Ja itselleni haluaisin vielä lahjakkaiden kirjailijoiden Elina Hirvosen ja Anu Silfverbergin luovan kirjoittamisen oppaan 100 sivua - Tekstintekijän harjoituskirja. Vaikka en kirjoita kaunokirjallisuutta, luen aika ajoin kirjoitusoppaita. Lisäksi Avaimen Café Voltaire -nykykirjallisuussarja saa näemmä jatkoa Saksan nykykirjallisuutta käsittelevällä osalla, ja koska minulla on jo sarjan ranskalaisesta ja brittiläisestä kirjallisuudesta kertovat julkaisut, en voi kuin jatkaa Café Voltairen keräämistä.


Niin, keräämisestä. Olen huomannut myös sen, että Juha Itkonen ja (joka syksy julkaiseva!) Virpi Hämeen-Anttila ovat kirjoittaneet taas uudet romaanit. Niistä tulikin tenkkapoo. Jos on lukenut tiettyjen kirjailijoiden kaikki kirjat ja omistaa ne ja ostaa uuden romaanin aina heti kun se ilmestyy, niin voiko tämän syksyn uusimmat jättää väliin, jos ne eivät kiinnosta? Tänä syksynä minulla ei ole yhtään Hämeen-Anttila-oloa, eikä Juha Itkosen uusinkaan vaikuttanut innostavalta, kun selasin sitä kirjakaupassa. Mutta miten on, saako lukemis- ja keräilytradition noin vain lopettaa? Ehkä joku antaa em. teokset minulle lahjaksi, niin minun ei tarvitse päättää itse.

9 kommenttia:

 1. Märta Tikkasesta on ollut isot jutut Göteborgs-Postenissa.

  VastaaPoista
 2. Mä olen odottanut Atwoodin uusinta ties kuinka kauan, joten kirjakuume on päässyt nousemaan siinä samalla. Yritän kuitenkin ostaa maltillisesti :D Tosin kaksi syksyn kirjauutuutta on jo matkalla meille.

  Kirjailijoiden uusien kirjojen kerääminen onkin hankala juttu. On vaikea lopettaa, mutta sitten ärsyttää, jos kirja ei kiinnosta yhtään - tai vielä pahempaa, kirjat huononevat.

  VastaaPoista
 3. Hannele, kiitos vinkistä, pitää katsoa josko jutut olisivat myös netissä.

  Marjis, minuakin kiinnostaa Atwoodin uusin, mutta ei niin, että hankin sen heti, vaikka jossain vaiheessa varmasti sen luenkin.

  Keräilydilemma on kyllä ärsyttävä. Tietty voi odottaa jonkin aikaa ja katsoa, tuleeko kirjoista vaikka pokkareita.... Mutta kun se ei ole tradition mukaista, höh... Vaikeaa on lukutoukan elämä! :)

  VastaaPoista
 4. Itkosen ja Hämeen-Anttilan voisi hankkia divarista joulun jälkeen? (Luulisin siis, että noin suosittujen kirjailijoiden uusia teoksia sinne päätyy joulun jälkeen..?) Näin vältyt siltä, että saisit ne lahjaksi, jos ne ei niin innosta ja saat jotain parempaa?

  VastaaPoista
 5. Oi ei, Itkosta joka paikassa!
  Aloitin Myöhempien aikojen pyhiä, mutta täytyy myöntää, etten kovin pitkälle jaksanut. Kauhean tylsää ja puisevaa tekstiä! Joo joo, ei voi arvostella kirjaa, jota ei ole lukenut kokonaan, mutta kirjalista on niin pitkä, ettei ole aikaa vatvoa joutavuuksia. ;D Mistäpä tuon tietysti tietää, vaikka joskus innostuisinkin, mutta taidan kartella aika kauan.

  Hämeen-Anttilaa en ole koskaan kokeillut. Pitäisikö? Millaisia aiheita hänen kirjoissaan on?

  VastaaPoista
 6. Maki, hyvä idea! Taidan suosiolla odottaa ainakin alkuvuoteen noiden uutuuksien kanssa... tai vielä pidemmälle.

  Anki, minä taas vaikutuin Itkosen esikoisesta jo erikoisen aiheen takia (mormonit), mutta sittemmin olen ollut kirja kirjalta pettyneempi. Itkonen on kiistatta taitava kirjoittaja, mutta en tiedä, joku niissä kirjoissa on ollut, ettei enää niin kiinnosta. En osaa tarkemmin määritellä sitä.

  Hämeen-Anttila kirjoittaa nk. laadukasta viihdettä, eli toisinaan aika hömppäisiäkin ihmissuhdejuttuja, mutta sujuvasti (monien mielestä aivan liian pitkästi) ja huolellisesti, kirjoja varten on selvästi tehty hurjasti taustatyötä. Pidin Alastonkuvista ja Suden vuodesta. Ne veivät humanistisen tutkimuksen, itseäni kiinnostavien aiheiden pariin. Sittemmin osa kirjoista on ollut suorastaan harlekiinimaisia rakkaustarinoita, osa muuten vaan ärsyttäviä/epäuskottavia. Jotenkin olen ne kaikki kuitenkin heti lukenut, sillä toisaalta kaikkiin Hämeen-Anttilan kirjoihin on ollut myös helppo oikein uppoutua ja lehdistä saamani kuvan perusteella pidän kirjailijaa sympaattisena. Niin että kai mä sitten luen tän uusimmankin joskus... Hämeen-Anttilan viimesyksyisestä teoksesta löytyy (ei kovin kiittävä) arvio blogistani.

  VastaaPoista
 7. Haa, tuo 100 sivua vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta! Ja uusi Supinenkin vielä. Kirjastossa töissä ollessa tuli aina selattua kaikki uutuusluettelot läpi, nyt sitä on kyllä pudonnut ihan kelkasta, kotiin tulevissa ilmaisjakeluissakin mainostetaan vain kaikkea epäkiinnostavaa. No ehkä kirjallisuudenopiskelijana on pakko tsempata, yrittää edes pysyä mukana siitä mitä kirjapiireissä tapahtuu. No onneksi on nämä blogit mistä voi kaiken kiinnostavimman bongata nopeasti ja tiivistetysti!

  VastaaPoista
 8. Jenni: Rebecca Stott tuli tänään Suomeen, esiintyy mm. Taiteiden yössä perjantaina. ;)

  Märta Tikkanen on pakko saada, Itkosenkin menin jo tilaamaan, samoin Miina Supisen. Petri Tammisen uutta ovat ainakin mieskollegat hehkuttaneet, tosin se ei ole romaani.

  VastaaPoista
 9. Ava, kiitos mukavasta kommentistasi! (Itse en muuten pääse sun blogiin ollenkaan tällä hetkellä, nettiyhteys pätkii.) Minäkin saan eniten kirjavinkkejä ja lukuinspiraatioita blogeista, seuraan niitä paljon säännöllisemmin kuin esim. lehtien kirjakritiikkejä. 100 sivua vaikuttaa tosiaan hyvin kiinnostavalta ja Supiselle on suuria odotuksia!

  Ina, kiitos vinkistä, mutta tuskin Stott tulee vierailemaan meidän mökille. ;) Toivottavasti joku muu kuitenkin innostuu ja lähtee katsomaan häntä taiteiden yöhön. Ja Petri Tammisen olinkin unohtanut listaltani, vaikka katselin sitäkin jo kirjakaupassa. Kyllä Tammisesta tykkäävät naisetkin, ainakin minä! :)

  VastaaPoista