maanantai 16. marraskuuta 2009

Siri Hustvedtista

Kirjoitin taannoin Siri Hustvedtin Lumouksesta. Luettuani Hesarin artikkelin samasta kirjasta teki melkein mieli poistaa oma kirjoitukseni: ai näin hyvä kirjako se oli, näinkö se olisi tullut lukea. No, allekirjoitan kaiken Hesarin kirjoituksessa ja muistan itsekin tehneeni kirjasta samoja havaintoja. Jotenkaan kirja ei vain kiehtonut tai koskettanut minua sen enempää, joten minusta ei ollut noin tarkkaan analyysiin.

Kannattaa lukea myös HS:n kirja-arvion perässä oleva Poiminta-juttu "Siri Hustvedt: Olen liekeissä". Siinä Hustvedt kertoo, että hän on kirjoittanut taas pari uutta kirjaa. Milloinkohan ne suomennetaan? Ja palaan jo edellisen Hustvedt-kirjoituksen ihmetykseeni: miten jotkut ovatkin noin tuotteliaita?

Mutta hyvä että ovat. Lumousta lukuun ottamatta olen pitänyt kovasti lukemistani Hustvedteista, Kaikki mitä rakastin -teoksesta suorastaan lumouduin. Mitä mieltä muut ovat Hustvedtista? Tuttavapiirissäni ainakin juuri Kaikki mitä rakastin tuntuu jakaneen ihmisiä melko jyrkästikin kyllä- ja ei-leireihin.

4 kommenttia:

 1. Ei-leiri ilmoittautuu. ;) Mutta edelleen aion lukea Amerikkalaisen elegian sitkeästi.. Mulle käy muuten usein sama juttu, että tekee mieli poistaa oma postaus, kun lukee ammattikriitikon syväanalyysin, mutta pois se meistä: pitää muistaa, että valtaosa lukijoista on tavallisia lukijoita, jotka eivät lue kirjoja sillä ammattisilmällä, jota kriitikot käyttävät. Siksi blogeja tarvitaan, joten itse kyllä tein Lumouksen suhteen päätökseni sun arvion, en Hesarin perusteella...

  VastaaPoista
 2. Muistelinkin sun blogista lukeneeni, että yllättäen juuri Hustvedtista olitkin eri mieltä kuin minä. ;)Hassua, Hustvedtin kirjat eivät ole kuitenkaan minusta niin erikoisia, että niiden luulisi jakavan ihmisiä jyrkästi leireihin, mutta kyllä ne jakavat. Kaikki mitä rakastin oli musta suorastaan nautinnollinen, mutta ystävä, jolla on muuten hyvin samanlainen kirjamaku, ei pitänyt siitä yhtään. Hänestä kirja oli kauhea ja niin ahdistava, että hän oli melkein vihainen!

  Mutta tuota uusinta käännöstä en siis suosittele minäkään, vaikka siitä olikin saatu hieno ja analyyttinen arvio Hesariin.

  VastaaPoista
 3. Hei. Mielipiteeni Hustvedtin kirjoista on juuri sama kuin Sinulla - lieviä pettymyksiä elegantin ja kiinnostavan alun jälkeen. Lumous liikkui todella monilla alueilla ja sekavasti, minun oli vaikea seurata ja ymmmärtää yhteyksiä. Hyvä kirjailija mutta häärää turhan monen tarinan perässä smassa kirjassa.

  VastaaPoista
 4. Joo, oikeastaan kaikki näkemäni/kuulemani arviot ko. kirjasta (paitsi tuo Hesarin arvio) ovat sanoneet samaa. Onneksi paljon voi mennä sen piikkiin, että kyseessä on Hustvedtin ensimmäisiä kirjoja, on vain suomennettu vasta hiljattain. Toivoa siis on, että uudet kirjat ovat tätä parempia, niin kuin Kaikki mitä rakastin ja Amerikkalainen elegia olivat.

  VastaaPoista