sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Etsitään lukupiirejä ja hyviä kirjoja

Kaksi pientä kirjallista uutista kiinnitti huomiota tämän päivän Hesarissa. Valitettavasti niitä ei löytynyt verkko-Hesarista ainakaan maksuttomalta puolelta, joten en voi linkittää niihin.

Ensinnäkin toimittaja-kriitikko Suvi Ahola etsii lukupiirejä, nykyisiä ja historiallisia, haastateltavaksi ja tutkittavaksi. Ahola tekee lukupiireistä ilmeisesti akateemista tutkimusta, kun yhteydenotot toivottiin osoitteeseen suvi.aholaÄThelsinki.fi; yhteydenottoa vastaan saa kuulemma kyselylomakkeen. Tekisi mieli tilata kyselylomake heti, mutta pitää ensin kysyä lukupiiriltämme, mitä mieltä muut ovat.

Toinen pieni uutinen hymähdytti: sama ongelma ammattikriitikoilla kuin monilla kirjabloggaajillakin tänä syksynä. Hesarin toimittajat haluavat tietoa, mikä on paras tänä vuonna ilmestynyt kirja. Ehkeivät toimittajatkaan ole siis löytäneet nyt mitään ylitse muiden kaunokirjallisesti kohoavaa kirjaa, vaikka monesta teoksesta on pidetty kovasti meteliä mediassa. Toisena aiheena toimittajat kaipasivat tietoa siitä, mikä on yleisesti ollut niin merkittävä lukukokemus, että ko. kirja on muuttanut elämän. Näistä aiheesta saa kirjoitella osoitteeseen hs.mielipideÄThs.fi.

Mielenkiintoisia juttuja, mutta kumma, etteivät ne olleet paremmin esillä verkkolehdessä. Eiväthän kaikki edes lue paperi-Hesaria! Itse en muuten osaisi vastata tuohon ”elämäni merkittävin kirja” -kyselyyn, kuten olen jo aiemmin blogissa todennutkin.

EDIT: Löysin juuri Lukupiiri-blogista lisää tietoa lukupiirikyselystä.

4 kommenttia:

 1. En huomannutkaan tuota lukupiiri-juttua, mutta kyllä tuon mielipidesivulla olleen kirjoituksen. Mietin, pitäisikö kirjoittaa, mutta eipä yhtään sanaa mistä kirjoittaa, mieleen tullut.

  VastaaPoista
 2. Ihan hyvä idea! Luin saman jutun ja mietin, että olen aikanaan kiinnostunut lukemaan Aholan kirjan aiheesta.
  Jäin myös miettimään tuota paras tänä vuonna ilmestynyt kirja. Olen tällä hetkellä kahlaamassa Pekka Vartiaisen "Länsimaisen kirjallisuuden historia". Mahtava saavutus häneltä ja mielestäni mielenkiintoisesti kirjoitettu!

  VastaaPoista
 3. Elämäni merkittävin kirja on siinä mielessä mhadoton dilemma, että se muuttuu koko ajan. Nuorempana vaikutuin helpommin ja lähestulkoon joka toinen kirja oli merkittävä tai ajatuksia muuttanut. Tietenkin.

  Mutta mikä olisi viimeaikaisin? Ei mitään käsitystä. Kokemukseen liittyy kuitenkin aina myös se, miten intensiivisesti on ehtinyt lukea. Itseäni häiritsee se, että useasti luen kirjoja vain pienissä paloissa, joilloin niin hvää lukukokemusta ei mielesätni synny.

  Eli lukulomaa siis!

  VastaaPoista
 4. Iina, todellakin, Länsimaisen kirjallisuuden historia ansaitsisi kyllä vähintäänkin vuoden tietokirja -tms. palkinnon. Kirja on tosi kiinnostava (olen lukenut noin 200 sivua) ja hyvin tehty, todella selkeää ja miellyttävää tekstiä. Miksiköhän ajattelin, että vuoden parhaan kirjan pitäisi olla kaunokirjallisuutta? Voisihan se tosiaan olla tärkeä tietokirjakin!

  Ja Teresita, siihen, millaisen "jäljen" kirja jättää, vaikuttaa tosiaan niin moni asia, että vaikea kohottaa yhtä kirjaa yli muiden. Ainakaan minulle tärkeimmät/vaikuttavimmat kirjat eivät sitä paitsi välttämättä ole niitä "hienoimpia".

  VastaaPoista