tiistai 29. syyskuuta 2009

Kuulutko kirjakerhoon?

Minä kuuluin nuorena pariinkin kirjakerhoon. Pakotin kavereitakin kerhojen jäseniksi, jotta sain mm. kahvinkeittimen, radion ja Mika Waltarin historiallisten romaanien sarjan ensimmäiseen omaan kotiini. Sitten päätin, että haluan hankkia kirjani vapaasti, ja erosin kaikista kerhoista.


Kaikki meni hyvin aina tähän kevääseen asti, jolloin sain kesken tylsän sairasloman mainoksen kahdestakin kädentaitokirjallisuuteen keskittyvästä kerhosta. Ja minä tyhmä liityin!

Toinen kerho on ihan ok, vaikken varmaan ikuisesti jäsenenä pysykään. Kirjat ovat kivoja, nekin, jotka ovat tulleet minulle vahingossa, kun olen unohtanut peruuttaa kuukauden kirjan.


Mutta se toinen. Yhtäkkiä sain sieltä ukaasin, että ellen maksa laskuani, se menee perintätoimiston käsiteltäväksi. En ollut edes tiennyt saaneeni laskua. Se oli tullut sähköisenä, eikä suinkaan kerhon nimellä, vaan sellaisen lähettäjän nimellä ja niin otsikoituina, että luulin sitä mainokseksi. Huomautin asiasta, maksoin laskun ja samalla irtisanoin kerhojäsenyyteni. Luulin, että kaikki olisi nyt kunnossa, tosin loppulasku olisi kuulemma vielä tulossa.


Sain juuri tuon loppulaskun. Siihen oli lisätty kaikenlaisia irtisanomis- ja käsittely- ja ties mitä asiointikuluja melkein kahdenkymmenen euron verran. Lisäksi tässäkin laskussa oli ukaasi, että tämä on jo muistutuslasku samasta aiheesta. Vaikka kuinka tutkin sähköistä arkistoa, en ihan varmasti ollut saanut ko. laskua aiemmin. No, nyt se on kuitenkin maksettu, kiroilun kera.


Tästä lähtien minulla on kolme syytä olla kuulumatta kirjakerhoon. Haluan valita kirjani vapaasti. En halua maksaa kirjoista ylihintaa. Enkä halua miettiä, menetänkö luottotietoni kirjakerhon omituisen laskutuksen takia.

14 kommenttia:

 1. Kuulun kolmeenkin (!) kirjakerhoon, pari itselleni ja yksi lapsilleni. Se on toiminut minulla, kun muistan peruuttaa kuukaudenkirjat ajoissa. Suurin syy niihin kuulumiseen on, että asun kaukana kirjakaupoista. Saan tilattua uutuudet kerhojen kautta ja näen samalla jäsenlehdestä mitä uutuuksia on tullut.
  Toi sinun kokemuksesi kuulosti aika hurjalta!

  VastaaPoista
 2. Ennen(noin 15 v. sitten) kuuluin moneenkin kirjakerhoon, mutta en raski enään ostaa kirjoja uutena vaan koluan kirpputoreja. Tai oikeastaan ei tarvitse edes koluta, vaan kirjat melkein hyppivät syliin. ;) Jostain kumman syystä löydän kirppareiltä joka kerta vähintään yhden kirjan. Olen välillä yrittänyt olla ostolakossa, mutta eihän sitä voi ohittaa hyvää ja halpaa kirjaa kun sellainen tulee vastaan, eihän! Nyt onkin kerääntynyt aika paljon odottelemaan lukemista. En ole lukenut enään niin ahkerasti kuin ennen.

  VastaaPoista
 3. Kuuluin aiemmin kolmeen kerhoon, mutta itse asiassa suurin syy olivat kerholehdet - niistä sai hyvän katsauksen uutuuskirjoista ja muistakin! Kuukaudenkirjat olivat yleensä aika surkeita, harvoin tuli niitä ostettua, mutta muita kirjoja kyllä, olihan se kätevää saada kirja postiluukusta... Mutta erosin kaikista kun tulin alalle ja aloin saada tietoa kirjoista työn kautta - aika törkeä toi laskujuttu ja harmillinen siksikin, että pilaa hyvienkin kerhojen mainetta!

  VastaaPoista
 4. Minäkin voisin ottaa kerholehdet, mutta muuta en nyt enää kirjakerhoista kaipaa! :) Eikä itse asiassa niillä lehdilläkään niin väliä, kun nykyisin, kiitos mm. netin ja kirjablogien, saa kirjatietoa muutenkin niin hyvin. Aiemmassa työssäni sain myös kustantamojen uutuuskirjakatalogit, siinä jos missä meinasi tulla hulluksi.

  Minäkin ostan kyllä nykyisin paljon kirjoja käytettyinä (lähinnä netin kautta). Etenkin itselleni tuntemattoman kirjailijan kohdalla arveluttaa ostaa ainakaan täyshintaista kovakantista kirjaa, vaikka periaatteessa haluankin tukea kirja-alaa kaikin tavoin. Se, että saa kirjan suoraan kotiin on kyllä luksusta - mutta siinä missä minulle tuli ennen kirjakerhon paketti, nyt tulee verkkokirjakaupan.

  VastaaPoista
 5. Mä en kuulu nyt mihinkään kirjakerhoon, mutta kymmenisen vuotta sitten kuuluin kolmeen. Unohdin aina peruuttaa kirjat ja koko homma tuntui muutenkin kauhean työläältä. Siksi erosin kaikista.

  Se kerholehti oli kyllä kiva ja aina yhtä odotettu. :)

  VastaaPoista
 6. Mitä tästä opimme? Kirjakerhoilu sopii vain huolellisille. :)

  Olen kyllä joskus ajatellut, että olisi ihanaa olla töissä kirjakerhossa ja toimittaa kirjakerholehteä. Ehkä pitää ottaa se tavoitteeksi? ;)

  VastaaPoista
 7. Kuulun yhteen kirjakerhoon, mutta viimeisen vuoden aikana en ole ostanut kerhon kautta varmaan yhtäkään kirjaa. Kerhonlehti on meikäläiselle juuri se paras tapa nähdä mitä uutuuksia on ilmestynyt, vaikkakin lehti saisi olla paljonkin paksumpi :)
  Kyseisen kerhon kanssa ei ole ollut laskutuksen tai muunkaan kanssa ongelmaa, kerran taisi kuukauden kirja tulla vaikka olin sen peruuttanut. Sain silti palauttaa sen ilman mitään sen kummempaa sählinkiä.

  Olen harkinnut eroavani kerhosta, kun ei ole tullut ostoksiakaan tehtyä, mutta soi mennä hetki ennen kuin kaltaiseni laiskumus saa sitäkään aikaan :)

  VastaaPoista
 8. Luulen, että kirjakerhojen jäsenmäärien salaisuus on juuri tuossa: kun kerran liittyy, ei saa aikaiseksi erota.

  Onkohan jossain tietoa, miten kerhojen jäsenmäärät ovat kehittyneet? Ainakin mutu-tuntumalla vaikuttaisi, että eivät ole ainakaan kasvaneet.Ainakaan "kaikki" eivät enää kuulu kerhoihin, kuten ennen.

  VastaaPoista
 9. Suuri Suomalainen Kirjakerho on parantunut. Sieltä saa nykyään kaikki kirjat verkkokaupasta. Aiemmin vähän häiritsi, kun valikoimaa oli niin vähän. Toinen kerho, johon kuulun, on Uudet Kirjat, mutta siitä pitäisi varmaan erota, ei vaan saa aikaiseksi.

  Kiitos kivasta blogista!

  VastaaPoista
 10. Pomppiainen, mielenkiintoista! Minun kokemukseni ko. kerhoista ovat jostain 10-15 vuoden takaa ja silloin Uudet kirjat oli minusta paljon monipuolisempi kuin Suuri Suomalainen Kirjakerho. Ovat siis vaihtaneet osia!

  Kiitos blogikiitoksesta! :)

  VastaaPoista
 11. Harmin homma tuo laskutussekaannnus. Itsekään en ole minkään jäsenenä ainakaan ennen kuin kirjakerhot keksivät suoraveloituksen tililtä. Ärsyttää kun kotiin tulee laskuja ja koko ajan pitää olla maksamassa jotain parin kympin laskuja sinne tänne. Ja hyvä pointti tosiaan tuo valinnan vapaus :-)

  VastaaPoista
 12. Kirjakerhoaja, hauskaa että kommentoit juuri tänään! Lisääpä kerholistaasi vielä tuo PEKK ja tuleva nuortenkirjakerho, josta juuri kirjoitin. :)

  PEKK, Pieni esikoiskirjakerho, on ollut minusta hyvä poikkeus, ehkä myös siksi, ettei kirjoja tule ihan valtavia määriä. Laskujen kanssa säheltäminen on kyllä ärsyttävää, mutta ko. kerho tarjoaa jatkossa mahdollisuutta maksaa useita kirjoja könttänä. Se on hyvä, olen toisinaan hieman hajamielinen laskujen kanssa...

  VastaaPoista
 13. Lisäsin nyt myös PEKK-kerhon kirjakerhot-sivulleni. Vaikuttaa hyvältä ja laadukkaalta kerholta. Kiva, että kaikki kerhot eivät ole vain liittymislahjojen ja avajaistarjousten tarjoajia, vaikka ymmärtäähän sen toisaalta, että niitä moni haluaa ja sen takia niitä tarjotaan.. :-)

  VastaaPoista
 14. Kiitos, Kirjakerhoaja! PEKK on tosiaan laadukas. Mitään kylkiäislahjuksia ei ole ollut eikä itse voi edes vaikuttaa, minkä kirjan saa, ja silti olen ollut hyvin tyytyväinen. Aika nerokas konsepti. :)

  VastaaPoista