sunnuntai 21. kesäkuuta 2009

Ranskalaista, merci

Nyt saa antaa vinkkejä ranskalaisesta (nyky)kirjallisuudesta, perustelujen kera tai ilman! Pääsen onnekseni elokuun alussa viikoksi Nizzaan ja lukisin siellä mieluusti jotain ranskalaista ja jotain matkalukemiseksi sopivan kevyttä.

Matkakirjaa miettiessäni huomasin, että olen kyllä lukenut jonkin verran ranskalaisia klassikkoja, mutta en juurikaan nykykirjallisuutta muutamaa Marguerite Duras'ta ja paria Anna Gavaldaa lukuun ottamatta. Ranskalaisten romaanien lisäksi tekisi mieli lukea Avain-kustantamon teos Tarinoiden paluu - esseitä ranskalaisesta nykykirjallisuudesta (Avain 2008, kustantamon teosesittely täällä). Tarinoiden paluu kuulostaa mielenkiintoiselta, eikä vähiten siksi, että se on Café Voltaire -sarjan ensimmäinen osa; toinen, brittiläisestä kirjallisuudesta kertova, ilmestyy näköjään syksyllä. Ehkä pysyttäydyn kuitenkin juuri hankkimassani kirjallisuushistoriikissa. Muuten käy niin, että minun on ryhdyttävä keräilemään Voltaire-sarjaa...

P.S. En saanut tehtyä yhtään kirjaesittelyä juhannuksena, mutta ensi viikon aikana on tulossa juttua ainakin A.S. Byattin Riivauksesta ja Doris Lessingin Kissoista-kirjoista - lupaan, vannon ja vakuutan.

6 kommenttia:

 1. Avaimen Tarinoiden paluu on omalla lukulistalla myös - ja Gavaldaa olisin suositellut nykykirjailijoista... ;) Oudon vähän tuleekaan muuten mieleen ranskalaista nykykirjallisuutta! Täytyy kaivella kirjahyllyä ja palata jos keksin jotain.

  VastaaPoista
 2. Tosiaan oudon vähän tulee uutta ranskalaista kirjallisuutta mieleen! Ehkä pitää lukea tuo Tarinoiden paluu, sitten on kenties vähän viisaampi ranskalaisten suhteen. Usein myös ostan kirjoja matkalta, mutta se on riskaabelia: entä jos ei löydykään mitään kivaa?

  VastaaPoista
 3. Täältä löytyy ranskalaista. Sain ystävältä hyvän vinkin eli linkin: http://www.rauma.fi/kirjasto/lukuvinkkeja/ranskalaisia_nykykirjailijoita.htm

  VastaaPoista
 4. Äh, noin pitkä linkki ei näykään keskusteluikkunassa. Kyseessä on kuitenkin Rauman kaupunginkirjaston lista. www.rauma.fi/kirjasto, sieltä linkit-kohta. Näyttäisi olevan listoja monesta muustakin aiheesta!

  VastaaPoista
 5. Satunnainen vierailija30. kesäkuuta 2009 klo 13.46

  Vinkki: Fred Vargas on oma suosikkini ranskalaisista. Jos laadukkaat dekkarit kiinnostavat, niin suosittelen lämpimästi.

  VastaaPoista
 6. Vargaksen on moni muukin maininnut, taitaa olla Anna Gavaldan ohella tunnetuimpia ranskalaisia nykykirjailijoita. Pitäisi ehkä yrittää joskus Vargasta... En ole lukenut dekkareita sitten kouluaikojen, vaikka monet ovat sanoneet, että "eivät ne ole sellaisia kuin luulet". ;)

  VastaaPoista