maanantai 8. kesäkuuta 2009

Paljonko on vuoden kirjat?

Suuri Kuu -kirjakauppa lähetti kisamainoksen: haasta kaverisi mukaan ja voita vuoden kirjat. Aloin heti miettiä, montako kirjaa paketissa on. 25. Ihan hyvä pino, mutta eihän siinä ole kuin neljännesvuoden kirjat, jos sitäkään, tietenkin vähän kirjoista ja vuodesta riippuen.

Montako kirjaa sinä luet vuodessa? Minä luin vuonna 2004 listaukseni mukana vain 34 kirjaa ja viime vuonna noin 120. Joko minulta on loppunut muu elämä tai olen muuttunut lukijana. Olen monta viime vuotta onnistunut rikkomaan edellisvuoden lukuennätyksen, mutta tämän vuoden tahti ei ole vielä ollut mitenkään rajoja rikkovaa. Kirjoissa on kyllä niin paljon eroja sekä sisällön että sivumäärien suhteen, että oikeastaan kirjojen laskeminen on aika keinotekoista - silti en luopuisi listoistani, kuten olen jo aiemminkin kertonut.

7 kommenttia:

 1. Viime vuonna luin 54 kirjaa, mutta kyllähän tuo määrä on tainnut mullakin vaihdella aika lailla vuosien varrella.

  Arvonnoista tuli mieleen, että muutama vuosi sitten Infossa arvottiin voittajan itsensä korkuinen pino vapaavalintaisia kirjoja. Olisin ihan mielelläni voittanut... :D

  VastaaPoista
 2. Tuollainen palkinto olisi kyllä hieno! Vaikka en ole pitkä ollenkaan, saisi minunkin mittaani jo aikamoisen aarrepinon. Toivottavasti joku vielä uusisi tuon kilpailun :)

  VastaaPoista
 3. Vuoden 2008 saldo näkyy olevan 84 kirjaa. Tähän sitten vielä lisäksi listaamattomat kurssikirjat ja muut, jotka eivät pääse lukulistalleni. Edellisvuoteen verrattuna kasvua, ja tänä vuonna lukema on ajallisesti katsottuna korkeampi. Voinemme odottaa tosin hieman laskua, koska gradu tulee loppuvuodesta viemään enemmän aikaa.

  Hmm, 175 cm korkea kirjapino. Mahtavaa!

  VastaaPoista
 4. Tuokin on mielenkiintoista - mitkä kirjat "saa" laittaa listalle ja mitkä ei? Entä ne kirjat, jotka jäävät kesken? Itse listaan kaikki ne kirjat, joita olen lukenut niin paljon että tiedän, millaisesta kirjasta on kyse. Merkitsen kuitenkin kirjan kohdalle kiltisti, että olen lukenut sen vain osin, muuten menisi ihan liioitteluksi. ;)

  Minulta puuttuu aika paljon tuosta 175 cm:stä. Ryhdyin jo suunnittelemaan, että jos tuollainen kilpailu tulee vastaan, niin osallistun 180-senttisen mieheni nimellä!

  VastaaPoista
 5. 180-senttisen miehen nimellä.. juoni.. ;)

  Suuri tieteellinen määritelmäni on se, että kaikki kaunokirjalliset pääsevät listalle (luin ne sitten omaksi iloksi tai koulua varten) ja kaikki faktakirjat jotka luen omaksi iloksi (muuten listalla olisi mitä tylsimpiä kurssikirjoja). Graafiset novellit pääsevät listalle, mutta manga/manhwa/etc. sarjat eivät pääse. Itse asiassa voisivat olla, mutta kun olen kerran kohta kolme vuotta ollut listaamatta niitä, ei sitä nyt voi aloittaa.

  Itse en osaa jättää huonoakaan kirjaa loppuun asti; ajattelen että siitäkin oppii jotain, vaikka vain esimerkin huonosta kirjasta. Eli ei tieteellisellä tarkkuudella perusteltu kriteerirypäs, mutta riittää allekirjoittaneelle. :)

  VastaaPoista
 6. Minun listalleni pääsevät myös kurssikirjat, koska en ole "oikea" opiskelija, vaan käyn välillä omaksi ilokseni avoimen yliopiston kursseilla. Hieno selitys - sen avulla saa listattua kaiken.

  Itse en listaa enkä luetteloi keittokirjoja enkä aikakauslehtiä, koska ensimmäisiä en varsinaisesti lue ja toisia en laske lukemiseksi. Jotkut laskevat: LibraryThingissä on myös lehtiluetteloita.

  VastaaPoista
 7. Eeei... nyrkkisäännöksi (ainakin allekirjoittaneella) varmaan kävisi se, että jos tuotos ei ole kirjaston lehtiosastolla, sitä ei lasketa lukemiseksi. Sanakirjat, sivistyssanakirjat, kielioppikirjat, uskontojen ymppäysmenetelmällä kootut perusteokset (Raamattu, Koraani etc.) kuuluvat myös ehdottomasti ei-listalle. Keittokirjatkin kuuluisivat jos niitä tavaisin (paitsi että Anu Kopian tai vastaavan keittiökemiaa käsittelevä kirja saattaa kannustaa kokeiluihin... paloasema valmiustilaan!).

  Määrittelyn sietämätön vaikeus...

  VastaaPoista