tiistai 23. kesäkuuta 2009

Kesän lukuvinkit

Illalla on lukupiirin tapaaminen. Kuten aina kesäkuun tapaamisessa, vaihdamme kesäkirjalistoja. Silläkin uhalla, että minut erotetaan lukupiiristä (se olisi kyllä suunnilleen traagisinta mitä minulle vois tapahtua!), julkaisen kesäkirjavinkkini jo nyt ja vielä netissä. Kaikki kirjat on valittu sillä tavalla, että ne mielestäni sopivat hyvin juuri kesälomalukemiseksi, kiirettömäään, kepeään, mukavaan lukuhetkeen.

Novelleja

Yasinari Kawabata: Kämmenenkokoisia tarinoita
Kauniita, monta lukukertaa kestäviä miniatyyrinovelleja. Lue lisää täältä.

Tove Jansson: Kesäkirja
Jos tämä ei vie kesätunnelmaan, ei mikään! Erityisesti saaristossa kesäänsä viettävien pakollinen luettava. Muumikirjojen ystävät saattavat myös havaita tämän kirjan saaristokuvauksissa ja Muumien saariretkissä jotain yhteistä.

Carol Shields: Tavallisia ihmeitä
Lämpimiä, elämänmakuisia, fiksuja mutta silti lähes viihteellisen kepeitä kuvauksia tavallisten ihmisten tavallisesta elämästä. Kuulostaa kenties tylsältä, mutta ei ole. Luin tämän itse viime kesänä ja sen jälkeen olen lukenut monta Shieldsiä. Sopii hetkeen, jolloin et halua lukea satuja mutta et myöskään klassikkoja.

Satuja ja lastenkirjoja

Minusta kesällä pitää lukea jotain hauskaa ja/tai nostalgista ja mieluiten samaa, mitä on lukenut lapsuudessaan. Kuten olen blogissa aiemminkin sanonut, aikuisetkin tarvitsevat satuja – ja esim. eläinkertomuksia.

Yrjö Kokko: Pessi ja Illusia
Kaunis ja koskettava kannanotto sotaa vastaan ja luonnonsuojelun puolesta. Lue lisää täältä.

Colin Dann: Kaukametsän pakolaiset
Luin tämän lapsena noin miljoona kertaa. Jännittävä kertomus siitä, miten kokonaisen metsän kaikki eläimet lähtevät muuttomatkalle rakennustöiden alta. Löytynee kirjastoista.

Anni Swanin nuortenkirjat tai muut vanhanajan tyttö- tai nuortenkirjat. Näitä pitäisi lukea vanhassa puutalossa, mieluiten mummolassa, sateen ropistessa kattoon, keskellä hyvänpahaa vanhan talon kosteaa tuoksua. Mutta kyllä ne vievät mukaan kotisohvallakin, testattu on!

Muuta:

Doris Lessing: Kissoista
Kirjoitin tästä juuri eilen, joten ei muuta kuin linkki kirjaesittelyyn.

Aino Kallas: Sudenmorsian
Mystinen satu Hiidenmaalta. Ihmissusia, rakkautta, jännitystä. Erikoisen lukukokemuksen ystäville.

Göran Schildtin matkakertomukset
Erityisesti purjehtijoille, seikkailunhaluisille ja historian ystäville. Näin olen ainakin ymmärtänyt, vaikken olen itse lukenut (vielä). Daphne-purjevene vie Schildtin Pohjolasta Välimerelle aikana ennen massaturismia: luvassa on mielenkiintoisia kertomuksia ja havaintoja, jotka saavat kesän etelänkohteen näyttäytymään uudessa valossa. Näin ainakin luulisin Schildtin kotimuseossa Tammisaaressa näkemäni dokumentin perusteella (jos museo on auki vielä näin Schildtin kuoltuakin, se on hyvä kesäretkikohde).

Mitä sinä aiot lukea kesällä? Tai mitä vinkkaat kesäkirjaksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti