keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Bloggaavatko miehetkin?

Kävin siis jokin aika sitten Helsingin yliopiston yleisöluennolla. On aina tunnelmallista palata vanhaan opinahjoonsa ja kuulla oman alan juttuja, mutta valitettavasti luento sisälsi niin yleistä tietoa, etten oikein oppinut mitään enkä saanut blogikirjoitusideoitakaan, toisin kuin luulin. Aion silti ehdottomasti mennä yleisöluennoille jatkossakin! Tapahtuma oli kiinnostava jo siksi, että oli hauska katsoa, millaiset ihmiset tulevat kuuntelemaan kieliasioita. No, yllätys, opiskelijat, tutkijat ja mummelit.


Odotin erityisesti Lari Kotilaisen esitystä blogien kielestä. Esitys oli hauska ja Kotilainen hyvä esiintyjä, mutta ilmeisesti luennon yleisestä luonteesta johtuen lähdettiin liikkeelle todella perusteista eli siitä, mikä on blogi. Todettiin myös, että on monenlaisia blogeja ja yleensä niitä kirjoitetaan melko yleis- ja kirjakielisesti, joskin asiatekstejä puhekielisempää tyyliä tavoitellen. Tiedän ja myönnän.


Kotilainen oli poiminut esimerkkejä Blogilistalta ja huomannut, että sen 50 suosituimmasta blogista melkein kaikki ovat muotiblogeja tai ainakin muotiakin sivuavia lifestyleblogeja. Niissäkin kuulemma kirjoitetaan melko yleiskielisesti - ja myös helsinkiläisesti, vaikka bloggaaja olisi itse aivan muualta kotoisin.


Kuulosti kovin uskottavalta, vaikken itse juuri tämäntyyppisiä blogeja seuraakaan, ellei kotiblogeja lasketa samaan kastiin. Kotilainen oli myös havainnut, että suosituimpia ja muitakin blogeja kirjoittavat usein tytöt ja naiset.


En ollut aiemmin tullut ajatelleeksi, että itsekin seuraan lähinnä vain naisten pitämiä blogeja. Joissain on mukana myös mieskirjoittaja, mutta harva on vain miehen ylläpitämä. Osin tämä johtunee siitä, että minulle blogit ovat vähän kuin naistenlehtien jatke tai korvike. Seuraan pääasiallisesti niiden aihepiirien blogeja, jotka kertovat harrastuksista ja aiheista, joista itsekin kirjoitan. Mutta silti - mistä moinen mieskato? Kyllä kai lukevia miehiäkin on, mutta missä ovat miesten kirjablogit? Ja olisiko kissoistaan kirjoittava mies ihan lässy? Mistä aiheista miehet kirjoittavat, jos kirjoittavat? Bisneksestä, remontoinnista, rakentamisesta? Politiikasta? Miehet osallistuvat ainakin näiden aihepiirien nettikeskusteluihin, sen tiedän.


Tämän blogin lukijoista suurin osa on naisia. En siis saa ehkä vastauksia siihen, miksi miehet bloggaavat tai eivät bloggaa. Mutta mitä mieltä olette, ei kai bloggaaminen ole vain sitä, että naiset kirjoittavat naisille?

13 kommenttia:

 1. Olen kiinnittänyt miesten blogeissa huomiota siihen, että he linkittävät enimmäkseen oman sukupuolensa blogeihin. Itse seuraan aika montaa miesten kirjoittamaa blogia, kirjoja läheltä esim. Jukka Laajarinteen Privaattidosetti.

  VastaaPoista
 2. Itsekin taidan linkata usein vain naisten blogeihin, mutta väitän, ettei se ole tietoinen valinta, vaan en vain tiedä juurikaan miesten blogeja (paitsi esim. lehtien sivustoilla olevat "ammattiblogit", mutta sellaisiin en yleensäkään linkitä, vaikka niitä luenkin).

  Veikkaisin, että miesten blogit liittyvät naisten blogeja vielä useammin tiettyihin aihepiireihin, ainakaan sellaisia päiväkirjamaisia lifestyle-blogeja ei tule useinkaan miesten kirjoittamina vastaan.

  Kiitos vinkistä, kurkkaan tuon Jukka Laajarinteen blogin!

  VastaaPoista
 3. Täältäpä löytyi kiva kirjablogi. Tulen toistekin :)

  VastaaPoista
 4. Kyllä miehetkin bloggaavat - ja kissoistakin kirjoittavat kivasti esim. Diogenes http://diogenes.vuodatus.net/

  Minun blogrollista löytyy monta bloggaava miestä, tässä muutamia:
  Tillman
  Wirta
  Finnsanity blog
  Kuva ja sana
  Aikakauden ydin
  Juhani Tikkanen
  Marko Hautala
  Loistava puhallus
  Harmaasusi
  Antiaikalainen
  Kemppinen
  Neonvalot
  Älkää unahtako näitä
  Veteraaniurheilija
  00100
  Yrttimana aikakirja
  Sedis blog
  Kellari
  Sitähän se kaikki on
  Suunnitelma kukkakedoksi
  S.O. Hilvo
  lyhytaaltoradio
  jäljen ääni
  Aika ja minä
  Aamiainen ruohikolla
  Jotain muuta kuin elämää
  Kulttuurinavigaattori
  Marginalia
  Plimsollin merkki
  Juha Siro
  Saari
  Merkintöjä
  Kirjaamo
  Dionysoksen kevät
  Luovuksissa
  Ummamuudu
  Sirontaa keulassa
  Kasa

  Eikä täsäs kaikki Syötteenlukijassani miehiä on vieläkin enemmän.

  VastaaPoista
 5. PS. Miesten kirjablogeja löytyy Parnasso-blogin sivupalkista. Ja on niitä tuossa minunkin sivupalkissani aika monta.

  VastaaPoista
 6. No Anita taisi vastata varsin tyhjentävästi =) mitäpä tuohon enää sanomaan... mutta ihan kiinnostava aihe tämä blogimaailman sukupuolittuneisuus. Kyllä kun itsekin mietin, niin lähes kaikki mieleen tulevat blogit ovat naisten kirjoittamia. Ne blogit, joita tiedän miesten kirjoittavan ovat kyllä pääasiallisesti filosofiaa, uutisia, teologiaa, politiikkaa jne. Ja naiset kirjoittaa hömppää?!?! EIH! Mutta voisiko se olla niin, että naisilla tämmöinen viihdekäyttö on kuitenkin luontevampaa? Ehkä se on ok?

  VastaaPoista
 7. En ole tullut ajatelleeksi bloggaajien sukupuolta, mutta luenpa tosiaan naisten blogeja ja omat lukijani ovat kommenttien perusteella naisia. Mieskirjoittajilta olen lähinnä lukenut poliitikkojen blogeja joskus hyvin harvoin, kun olen yrittänyt selvittää voisiko miestä äänestää. Pitänee tutustua Anitan listaan :)

  VastaaPoista
 8. Minä seuraan miesten kirjoittamista kirjablogeista ainakin tuota Jarkko Tontin "Kirjaamoa"

  http://www.jarkkotontti.net/blog/

  sekä Penjamin "Jäljen ääntä"

  http://penjami.wordpress.com/

  Ja tietysti Parnasson blogia, jota kirjoittaa Jarmo Papinniemi.

  VastaaPoista
 9. Miten paljon kommentteja - ja blogivinkkejä, niiden läpikäymiseen menee päiväkausia! Kiitos etenkin Anitalle pitkästä listasta! Miehet siis todellakin bloggaavat. :D Hyvä, että tuli kirjoitettua aiheesta ja kyseltyä miehisten blogien perään.

  Luulen, että anni. m.:n pohdinta viihteellisyydestä pitää paikkansa - ehkä naisten ja miesten blogit ovat usein (joskus?) erilaisia eivätkä kohtaa, sääli sinänsä. Viihtellisyys tai "blogien viihdekäyttö" ei kyllä ole mielestäni paha juttu ollenkaan. Pitäähän ensinnäkin olla henkireikiä. Lisäksi kovin painavaa asiaa ei tule välttämättä luettua netistä, nettiin sopii kepeämpi tyyli. Ja kyllä kepeässäkin voi olla asiaa mukana: oma blogiharrastukseni sai vauhtia siitä, että tarvitsin tuoreena yllätyskissan omistajana äkkiä paljon tietoa kissoista. Löysin kissablogit ja sain niiden kautta todella käytännönläheistä ja helposti omaksuttavaa tietoa nopeasti. Niin etteivät nekään vain hömppää ole, vaikka joku ei eläinten ystävä niin voisikin luulla. Samaten olen saanut monista muistakin kepeistä blogeista mukavien elämysten lisäksi myös tietoa ja kaikenlaisia vinkkejä ja ideoita.

  Juttelin myös erään bloggaavan miehen kanssa ja hän epäili, että ratkaisukeskeisillä miehillä voi olla suurempi kynnys bloggailla kuin naisilla, joille ratkaisujen sijaan saattaa usein riittää jonkun asian yleinen spekulointi/keskustelu. Hmmm... totuuden jyvä saattaa olla tässäkin?

  VastaaPoista
 10. Olen huomannut, että aihepiiri jakaa myös sukupuolen. Kaikki ateismi/antiteismi/huuhaa-kritiikki -blogit tuppaavat olemaan miesten kirjoittamia kun taas lähes kaikki kirjallisuusblogit ovat naisten kirjoittamia. Ainut poikkeus jälkimmäiseen ryhmään on kirjoittamisen ammattilaiset (M. Hautala, T. Melender, M. Pohjola, J. Tontti), joista löytyy naisten ohella myös miehiä. Ehkäpä miesten kynnys todella on korkeampi; ei siksi, että he olisivat erityisen ratkaisukeskeisiä vaan siksi että he ovat herkempiä normeille. Koska kirjallisuuskuluttaja on stereotypisesti nainen, miehet eivät uskalla tehdä oikein mitään vaan jäävät jupisemaan johonkin nurkkaan omaan kuppikuntaansa ja nurisevat, kuinka naisten blogit ovat "hömppää". En tiedä, ehkä miesten on helpompi pettää itseään leimaamalla kirjallisuus hömpäksi; henkiläkohtaisesti kirjallisuus on juuri päinvastaista (paitsi ehkä tapauksissa joissa luetaan vain sitä Harlequin-hömppää).

  VastaaPoista
 11. Pahaa pelkään, että tietynlainen "naisten kirjallisuus" on miehistä hömppää ihan syyttä suotta, vaikkeivat he olisi sitä lukeneetkaan. Blogien perusteella voisi heittää ainakin veikkauksen, että tietynlainen bloggaus on miehistä usein hömppää - kun mies kirjabloggaa, niin kirjoittaja on tosiaan yleensä ammattikirjoittaja ja blogi kovin kunnianhimoinen ja kunnollinen. Sääli kyllä, jos joku jättää blogin perustamatta vain siksi, että nostaa riman liian korkealle.

  No, kun edes kukaan mies ei kommentoi, niin emme saa tähän asiaan miehekästä ratkaisua, vaan joudumme tyytymään naiselliseen yleisspekulaatioon. :D

  VastaaPoista
 12. Itse lähdin sähläämään näiden blogien kanssa ihan mielenkiinnosta. Ajattelin haaveissani että oppisin ehkä paremmaksi kirjoittajaksi, pah!

  Oma vaatimaton blogini menee jossain Hreatheemuksen mainitsemassa huuhaa-maastossa. Teretulemast.

  -Artsi

  VastaaPoista
 13. Artsi, kävin pikaisesti vilkaisemassa eikä se minusta huuhaalta vaikuttanut! Löysin heti pari kiintoisaa kirjaa, pitää siis käydä blogissasi vielä toisenkin kerran ja ajan kanssa.

  VastaaPoista