tiistai 27. huhtikuuta 2010

Onnellinen Jansson-faniKun liityin taannoin Tove Janssonin nimikkoseuraan, minulla oli yleisen Tove-fanituksen lisäksi yksi tavoite: päästä käymään Tove Janssonin Ullanlinnan-ateljeessa Helsingissä. Luin ateljeesta Bodil Westinin Jansson-elämäkerrasta ja siitä lähtien olen halunnut käydä sekä siellä että Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän kesämökillä Pellingissä. Ateljee on yleensä suljettu yleisöltä tutkijoita lukuun ottamatta. Kesämökkiä taas tietääkseni voi jopa vuokrata tai ainakin siellä voi tiettyinä, ennalta ilmoitettuina päivinä käydä tutustumassa omalla veneellä; tarkempaa tietoa en ole kuitenkaan asiasta löytänyt.

Nyt ateljeehaave on toteutumassa, sillä kirjailijanimikkoseura tekee sinne vierailun toukokuussa. Paikkoja oli vain rajatusti, mutta kuin ihmeen kaupalla onnistuin olemaan ensimmäisten paikanvaraajien joukossa. Tunnen oloni ihan etuoikeutetuksi!

Tällaista onnenpotkua piti tietenkin juhlia eli käydä kirjakaupassa. Novelliepäluuloni ei päde lainkaan Tove Janssonin kohdalla, joten hankin kokoelmiini teokset Kuvanveistäjän tytär sekä Viesti. Kuvanveistäjä on osin omaelämäkerrallinen ja Viesti taas sisältää Janssonin novelleja eri vuosikymmeniltä.

Niin että nyt on hyvää lukemista jännittävää ateljeevisiittiä odotellessa!

4 kommenttia:

 1. Voi onnea! Minäkin haluaisin päästä joskus käymään ateljeessa, ja kesämökkikin olisi jännittävä nähdä. Olen miettinyt liittymistä tuohon nimikkoseuraan, mutta täältä Suomen napanöyhtäalueelta olisi hankalaa osallistua millään tapaa toimintaan. Mutta kerta seura tekee tuollaisia turistimatkoja, niin pitänee liittyä. Jos joskus pääsisi mukaan!

  Mitä muuten pidät Westinin kirjasta? Minä en ole saanut luettua sitä vieläkään loppuun, alkoi niin puuduttaa sen itsensä toistaminen. Ehkä joskus...

  VastaaPoista
 2. Liity ihmeessä! Jäsenmaksu on pieni ja sen maksaa ihan mieluusti jo siitä ajatuksesta, että kuulunpas oikeaan kirjailijanimikkoseuraan. Minäkään en ole osallistunut aiemmin toimintaan muuta kuin seuran e-kirjeitä lukemalla, mutta nyt oli pakko toimia. Seuran ohjelma on vaikuttanut muutenkin kivalta, on lukuiltoja yms., mutta aikataulut eivät ole sopineet minulle. Ateljeen vuoksi olisin peruuttanut kaikki muut menot, mutta onneksi se ilta oli jo vapaana.

  Westinin kirja on jäänyt mieleen kiinnostavana ja perusteellisena ja aluksi innostavanakin, mutta kyllä minuakin lopuksi puudutti, niin kuin aika monien muidenkin elämäkertojen kohdalla. Joka tapauksessa hyvä Jansson-perusteos, johon voi aina palata, kun haluaa tarkistaa jonkun asian.

  VastaaPoista
 3. Tove Jansson on ehdoton suosikkini. Minulla on nuo kummatkin kirjat. Viestia luen juuri vahitellen uudestaan.

  VastaaPoista
 4. Luin Kuvanveistäjän tyttären viikonloppuna ja ihastuin: tästä tuli varmasti samanlainen tärkeä kirja kuin Kesäkirjastakin, eli kirja, johon palaan yhä uudestaan. Oikein odotan, että saan aloitettua myös Viestin!

  VastaaPoista