tiistai 14. huhtikuuta 2009

Aakkosten vai aiheiden mukaan? Eli kirjojen järjestelystä

Huimaavaa, mutta juuri tällä hetkellä kotonamme on ihan oikea puuseppä, joka rakentaa (tai luultavammin jo maalaa) meille mittatilauskirjahyllyä. Innostaa ja kauhistuttaa mennä kotiin: jos se onkin jotain muuta mitä kuvittelimme?

Uuden kirjahyllyn lisäksi viime päivinä on pyörinyt mielessä se, miten nyt järjestän kirjat - tästä lähin meillä on peräti kolme kirjahyllyä ja vielä kirjakaappi keittiössä sen lisäksi. Olen aiemmin jaotellut kirjat aihepiirien mukaan (esim. ulko- ja kotimainen kaunokirjallisuus, vielä hömppä ja vähemmän hömppä eri hyllyissä) ja aihepiirien sisällä sen mukaan, mitkä kirjailijat sopivat mielestäni vierekkäin. Nyt olen vähän kallistumassa genre- ja aakkosjärjestyslajitteluun, sillä Library Thingistä saisin helposti eri aihepiirien mukaiset aakkoslistat. Toisaalta on ollut myös hauskaa miettiä, mitkä kirjailijat kuuluvat yhteen. Ja entä jos aakkosjärjestyksestä seuraa visuaalinen sekasotku, erikokoisia kirjoja rinnakkain miten sattuu?

Äh. Kaikesta ihminen saakin ongelman - kylläkin aika kiehtovan ongelman - aikaiseksi.  Mutta muutkin ovat miettineet samaa: Kirsi Piha on tehnyt listan tavoista järjestää kirjoja kiinnostavaan Lukupiiri-blogiinsa.

Miten sinä järjestät kirjat ja miksi?

3 kommenttia:

 1. No? Kerkeetkö kommentoida hyllyä vai ihailetko sitä vaan? Vai nypitkö kissankarvoja maalipinnasta? ;)

  VastaaPoista
 2. Tietokirjat järjestäisin kiinnostavuuden mukaan. Kaunokirjallisuus kannattaa jaoitella aiheen mukaan ja niistä eri ryhmät aakkosittain. Minulla on iso kirjahylly ja huonosti järjestetty enkä ikinä löydä mitään ennenkuin vahingossa seuraavalla viikolla. Senvuoksi tiedän sinulla olevan tärkeä hetki. Järjestä ne hyvin!

  VastaaPoista
 3. Ei täällä ehditä kauheasti kirjahyllyä kommentoida, kun jouduimme kissan kanssa hyllyevakkoon ja olemme nyt mummolassa yökylässä.:) Kissa ja maalit ja naulat eivät tule toimeen keskenään...

  Mutta luulen, että yksi hylly menee ulko- ja toinen kotimaiselle kaunokirjallisuudelle ja kaikki aakkostetaan. Tietokirjoista tärkeimmät aihepiirit järjestetään aakkosiin, muut vain aihepiireittäin.

  Ainakin LUULEN näin. N. tuhannen kirjan järjestäminen voi kyllä olla aikamoinen koko kevään urakka. Vaan kylläpä olisin ylpeä,jos saisin sen tehtyä!

  VastaaPoista