tiistai 21. huhtikuuta 2009

Elämän tärkein tai mieluisin kirja?

Aika ajoin törmää keskusteluihin, joissa ihmiset pohtivat, mikä on heidän elämänsä tärkein kirja, kirja joka muutti koko elämän

En kykene osallistumaan tuollaisiin keskusteluihin. Olisi hienoa kertoa jostain yllättävästä kirjasta ja kertoa, miksi se on niin mullistava. Mutta vaikka kirjat tarjoavat usein mullistaviakin elämyksiä - ja ajatus elämästä ilman kirjoja, se se vasta mullistava olisi - en voi sanoa, että yksi kirja olisi noussut yli muiden. Olen joskus yrittänyt tehdä kymmenen tärkeän kirjan listaa, mutta ei sekään onnistunut, ei ainakaan ilman tärkeysperusteluja. Jotkut kirjat ovat tärkeitä kirjallisten ansioidensa takia, jotkut taas siksi, että ne puhuttelivat juuri lukemishetkellä. Ehkä yritän vielä joskus tehdä lajityyppien mukaan tärkeimpien kirjojen listan (esim. tärkein lastenkirja, tärkein klassikko jne.), ja jos onnistun, lupaan julkaista sen blogissa.

Monia hämmästyttää sekin, että vaikka luen aina ja koko ajan, en osaa nimetä lempikirjaani tai edes kirjailijaa. Mutta hienoja kirjoja on niin paljon, ei niistä voi valita! Ja siinäkin on se ristiriita, ettei mieluisin kirja ole välttämättä se paras kirja. Esimerkiksi Sofi Oksasen Puhdistus on mielestäni todella taitavasti ja hienosti kirjoitettu, mieleen jäävä ja ihan viimeaikaisten lukukokemusten parhaimmistoa, mutta ei sellainen, josta voisi "tykätä", siihen se on liian rankka. Muutenkin minusta tuntuu, etteivät kaikkein vaikuttavimmat kirjat ole olleet sellaisia, joista olisin kuitenkaan kauheasti pitänyt - äkkiseltään tulevat mieleen vain Muumit vai Ruohometsän kansa, ne ovat tärkeitä ja mieluisia kaikin puolin, etenkin Janssonin nerokkaat Muumit.  

2 kommenttia:

  1. Rehellisesti voin sanoa, että ainoa kirja, joka on muuttanut mun elämän, on aapiskirja. :D

    VastaaPoista
  2. Hyvin sanottu! Tosin vaikka lukeminen on ollut minulle hyvin tärkeää lähes niin kauan kuin muistan (jo lapsena mummini oli luonnehtinut minun tulleen vaarini lukevaan sukuun, koska vain "makasin ja luin"), en kyllä muista varsinaisesti oppineeni lukemaan. Joskus esikouluiässä se tapahtui, mutta muuta en tiedä. Lapsuudessa jotkut kirjat olivat hyvin merkittäviä, koska muistan pätkiä niistä yhä, mutta en nyt sanoisi niitä kuitenkaan elämää muuttaviksi kirjoiksi - ellei ajatella niin, että ne opettivat jäsentämään maailmaa lukemalla ja kirjoittamalla, se jatkuu yhä.

    VastaaPoista