maanantai 12. heinäkuuta 2010

Oksanen vs. Larsson

Aika erikoinen uutinen Hesarista: The Times vertaa Sofi Oksasta Stieg Larssoniin.

Hetkinen. Larsson kirjoittaa köpökielisiä dekkareita ja Oksanen taitavaa, hiottua kaunokirjallista tekstiä. Larssonin kirjaa ei lue ikinä uudestaan ja Oksasen kirjoista ainakin Puhdistus kestää, melkeinpä vaatii, vähintään pari lukemiskertaa. Itse olen lukenut Puhdistuksen sekä näytelmänä että kirjana ja kirjan aion lukea vielä joskus uudelleen.

The Timesin mukaan kirjailijoiden yhtäläisyydet ovat selviä: "Nuorempi, kirjallisempi kirjailija Suomesta, joka on kiinnostunut samoista seksuaalisen väkivallan teemoista, naisvihan seuraamuksista ja henkilökohtaisen koston tuomasta tyydytyksestä."

Okei, nyt ymmärrän vähän paremmin. Mutta mitä mieltä olette siitä, että The Timesin mukaan Oksanen kirjoittaa kaupallisista teemoista? En ole koskaan ajatellut, että Oksasen teemat olisivat erityisen kaupallisia, vaikka hänet onkin kaupallistettu, tuotteistettu, Suomessa aika hyvin. Tietenkin kaikenlainen väkivalta ja sorto myy, mutta onko esim. Viron historia kaupallinen aihe muualla kuin  Viron lähiseuduilla? Olen ajatellut, että Oksasen teosten vahvuus on (puhun nyt edelleen lähinnä Puhdistuksesta) yleisinhimillisessä koskettavuudessa ja hienossa kielenkäytössä. Enkä olisi ikinä luonnehtinut Oksasta rikoskirjailijaksi rankoista kirjoistaan huolimatta. Rikoskirjasta tulee mieleen jotain, no, larssonmaista.

Mutta mikäs siinä, jos Oksanen on Larssonin kannoilla. Oksasen kirjat ovat paljon uskottavampia kuin Larssonin dekkarit, joten uskon, että ne herättävät ajattelemaan dekkareita enemmän. Ainakin minuun on jäänyt Stalinin lehmistä ja Puhdistuksesta pysyvä jälki.

1 kommentti:

  1. Minäkin ihmettelin tätä verrastusta ja pidän sitä asiaa miettineenäkin kevyenpuoleisena ja heppoisena. Brittijournalistilla on nyt mennyt genret ja kirjoittajapersoonat sekaisin. Eniten hämmästytti se, että journalisti kohteli Oksasta 'rikoskirjailijana'.

    VastaaPoista