tiistai 13. heinäkuuta 2010

Kaksi kesäkirjaa yli laidanKesäkirjapino on madaltunut jo ennen elokuista lomaani. Snellman ja Auster on jo luettu, ja nyt kaksi muutakin kirjaa on poistettu pinosta. (Snellmanin Parvekejumalista ilmestyi muuten juuri hyvä arvio Kirjasiepon blogissa.)

Ensinnäkin joudun jo palauttamaan kirjastoon Doris Lessingin omaelämäkerran toisen osan, Varjoissa vaeltajan. Harmittaa kovasti. Jonotin kirjaa kauan, mutta nyt en vain ehtinyt lukea sitä omalla lainausvuorollani, eikä kirjaa saa lainata uudestaan. Koska haluan lukea tämän ihan ajan kanssa, palautan kirjan kiltisti ja lainaan uudelleen joskus, kun aika on parempi. Onneksi minulla on kotona parikin lukematonta Lessingin romaania lohduksi.


Toiseksi jätin kesken Joanne Harrisin Karamellikengät Liian paksu, liikaa suklaata, liian makeaa. Ostin kirjan parillakymmenellä sentillä kirjaston poistomyynnistä ja ajattelin, että se olisi kelpo kesäkirja.


Se ei ole. Ensinnäkin kyseessä onkin Suklaapuodin jatko-osa; onneksi olen sentään nähnyt sen elokuvana. Tämän jatkonkin näkisin mieluusti elokuvana. Vaikka kirja on ihan sympaattinen, en nyt jaksa sitä, että parinsadan sivun aikana ei ole tapahtunut oikein mitään. No, on perustettu suklaapuoti (taas), vaihdettu identiteettiä, autettu epävarmaa teiniä, puhuttu Pariisin katumaisemista... Kaikki mukavia teemoja, mutta miksi niitä varten tarvitaan tiiliskiven paksuinen kirja. Jos tämäkin suklaapala on saatavissa leffana, nautin sen mieluusti niin, mutta kirja ei vie mukanaan. Ihmettelen, miksi Harrisin kirjoja oli kuulemma suositeltu jollakin luovan kirjoittamisen kurssillakin. Tämän kokemuksen perusteella ne ovat lämpimiä mutta aika höttöisiä, kuuluisivat ehkä genreen "aikuisten sadut".

Olen siirtynyt lukemaan Inan vinkistä novelleja, Venäläisiä kertojia. Niitä jaksan!

5 kommenttia:

 1. mäkin luin Austerin Invisible, siitä vissiin puhut? katsotaanhan kumpi ehtii kirjoittaa siitä ensin.

  Minusta moni on kehunut kovasti tuota Suklaapuodin ekaa osaa, eli olin vähän yllättynyt, ettei kakkonen ollut sinne päinkään. Itse en ole kuitenkaan lukenut kumpaakaan, joten en tunne asiaa.

  Jään odottamaan myös Snellman arviotasi - muo ei innosta se yhtään, oon ollut aina pettynyt Snellmanniin sitten lopulta, mutta ehkäpä Parvekejumalille täytyy antaa mahdollisuus...

  VastaaPoista
 2. Austerin kirja on Kuun maisemissa (Moon palace), luin sen viikonloppuna. Mistä tuo Invisible kertoo? Olen törmännyt nimeen pariinkin otteeseen, mutta en tiedä kirjasta enempää (tai muista tieväni). Kuun maisemissa oli luettava, kuten Austerit yleensäkin, mutta ei tehnyt suurensuurta vaikutusta.

  Voi olla, että Suklaapuodin eka osa on hyvä - eikä tokakaan siis varsinaisesti huono ollut, mutta ainakaan tänä kesänä se ei mitenkään imaissut minua mukaansa kunnon hömppälukuromaanin tavoin, kuten kuvittelin... Ja oikeasti, se on kyllä tosi paksu sellaiseksi kirjaksi, jota ei oikein innostu lukemaan. Niinpä se poistuu takavasemmalle ainakin toistaiseksi.

  Parvekejumalat olen jo lukenut, juttu löytyy linkkinä tästä postauksesta ja blogiarkistosta heinäkuun ekana kirjoituksena. Vaikka olin kirjaan monesti ärsyyntynytkin, niin nyt, kun lukemisesta on parisen viikkoa, ajattelen, että se oli paras Snellman aikoihin. Jo siksi, että muistan sen hyvin vielä kahden viikon jälkeen. Tällä lukutahdilla ja hajamielisellä päällä useimmat kirjat katoavat hyvin pikaisesti mielestäni...

  VastaaPoista
 3. Pidin itse paljon Harrisin Herrasmiehiä ja huijareista ja aikoinaan kirjoitin siitä blogiinikin. Kirjassa on kiehtova tunnelmansa ja se on aika ovela. Suosittelen sitä kokeilemaan. Karamellikengät ei todellakaan vetänyt vertoja sille! On minulla hyllyssä muutakin Harrisia, mutta en ole vielä saanut luetuksi.

  VastaaPoista
 4. Se taisi olla tuo Herrasmiehiä ja huijareita, joita minäkin olen kuullut erityisesti kehuttavan. Ehkä kokeilen sitä joskus! Ja voi olla, että Karamellikengätkin siis pääsee joskus vielä takaisin lukulistalle, mutta ei ainakaan nyt. Nyt on jo liian kuumakin pölyiselle Pariisille ja raskaalle suklaalle (täytyy muuten olla todella kuuma, etten pysty edes LUKEMAAN suklaasta!).

  VastaaPoista