maanantai 2. joulukuuta 2013

Kirjanystävän joululahjat: hyväntekeväisyyttä ja kirjojen kierrätystäOsallistuin alkusyksystä muiden kirjabloggaajien mukana lukutaitokampanjaan. Jo silloin heräsi ajatus kirjoittaa lähempänä joulua siitä, miten kirjojen avulla voi tehdä hyvää. Postaus on hieman myöhästynyt aiotusta aikataulusta, vaan eipä tämä asia toisaalta ole vanha joulun jälkeenkään...

Siis: vaikka uusi kirja paketissa on ihana joululahja, muitakin kirjallisia lahjaideoita on olemassa.
Tässä minun vinkkini:World Visionin kautta lahjaksi voi antaa kirjan tai muuta koulutukseen ja oikeuksiin liittyvää.

Kirkon ulkomaanavun Toisenlainen lahja -sivuston kautta voi lahjoittaa esim. koulutarvikkeet.
Lahjaksi voi antaa myös lukutaidon.

Unicefin lahjakaupasta löytyy myös mm. koulutarvikkeita sekä lukukirjoja.

Pelastakaa lapset ry. suuntaa lahjoitusvaroja myös koulutukseen.


Lisäksi kannattaa pistää ystävän lahjapakettiin oma, tarpeettomaksi käynyt kirja tai antaa se kirjankierrätykseen. Kirjalahjoituksia voi tehdä esimerkiksi kierrätyskeskuksille, kirjastoille ja sairaaloille.  Kysy tosin ensin esim. sairaalalta, voitko tuoda kirjoja. Joulupatoihin ja muihin lahjakeräyspisteisiin voi viedä myös kirjapaketin.

Tai, käytän hyväksi taannoiseen kirjastokeskusteluun tullutta hyvää ideaa, anna lahjaksi lukuhetki esim. pienelle lapselle tai vanhukselle.


Kerro oma vinkkisi! Minä aion ostaa tänäkin vuonna kirjallisen hyväntekeväisyyslahjan, antaa lahjaksi uusia ja vanhoja kirjoja sekä viedä kirjojani Espoon kierrätyskeskukseen.

7 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä! Minä olen vienyt muutaman kerran kirjoja paikalliseen SPR:n toimistoon, ne ottavat sinne kirjoja siinä missä muutakin tavaraa. Ihan resuja tosin en ole kehdannut sinne laittaa, vaan sellaisia mitä itsekin viitsisin ostaa eli edes kohtuullisessa kunnossa olevia.

  VastaaPoista
 2. Päiväkodit ottavat usein mielellään vastaan lastenkirjoja. Ja kouluihin voi tarjota esim. englanninkielisiä lastenkirjoja. Itse vien kaikenlaisia kirjoja Emmaukseen. Myynnistä saadut tulot menevät kehitysyhteistyöhön.

  VastaaPoista
 3. Isäni toivoo joululahjaksi kirjaa, mutta ei tiedä mitä. Hän on kiertänyt koko Suomalaisen kirjakaupan löytämättä Sitä Oikeaa Teosta. Kiitos kirjallisten lahjavinkkejesi, tiedän nyt mitä hän tulee pörrösukkien kera tänä jouluna saamaan :)

  (World Visionin kirjalahjan linkki muuten vie Unohtuneiden tarinoiden sivulle)

  VastaaPoista
 4. Kiitos hyvistä lahjavinkeistä! Perinteisesti olen lahjonut ihmisiä kirjoilla niin paljon kuin mahdollista, mutta olisi hienoa antaa kirjoja lahjaksi myös tuntemattomalle ja tarvitsevalle.

  VastaaPoista
 5. Ihania vinkkejä, en ole tiennytkään tuollaisten olevan olemassa. Itse olen suunnitellut antavani kirjoja vähän joka suuntaan, kuka vaan yhtään tykkää lukea, mutta on ihanaa tietää että niitä voi lahjoittaa myös muualle.

  VastaaPoista
 6. Kiitos kaikille kommenteista ja pahoitteluni löperöstä eli olemattomasta vastailusta. Kiire on ärsyttävä selitys, mutta joskus totta. ;) Nyt olen juuri pakkailemassa loppuviikon pientä kaupunkilomaa varten, mutta vastailen kommenteihin ensi viikolla. Blogattavaakin on kertynyt vaikka kuinka. Pitänee pitää miniarvio-lyhytpostausteemaviikko, että saan kirjaruuhkaa purettua...

  Joka tapauksessa kiitos kommenteista. On ilahduttavaa, että tämä aihe kiinnostaa muitakin kirjanystäviä!

  VastaaPoista