tiistai 10. toukokuuta 2011

Q niin kuin QueneauAakkoshaaste jatkuu! Q-kirjaksi valikoitui itsestään selvästi Raymond Queanaun Tyyliharjoituksia. Metsästin tuota kirjaa muuten vuosia ennen kuin sain sen omakseni.

Tyyliharjoituksista voi kertoa ylimalkaisesti puhekielellä:

Raymond Queanau oli ranskalainen kirjottaja ja mm. patafyysikko. Tyyliharjoituksissa on melkein sata kertaa sama lyhyt stoori, aina samat jutut mutta näkövinkkeli vaihtuu joka kerta.

Yleiskielellä ja yleisesti:

Ranskalainen Raymond Queanau oli filosofi, surrealisti ja patafyysikko. Hänen tunnetuimpiin teoksiinsa kuuluu Tyyliharjoituksia, joka on edelleen Ranskan myydyimpiä kirjoja. Tyyliharjoituksissa kerrotaan sama, ruuhkaisessa linja-autossa tapahtuva tilanne 99 kertaa. Tarinoiden tyylilaji vaihtelee mm. oodista ja sonetista saarnaan ja murteellisiin versioihin. Osa tarinoista on kerrottu myös tietyn aistin kautta.

Kielitieteellisesti taustoittaen:

Raymond Queneau (1903–1976) on Ranskan tunnetuimpia kirjailijoita ja ajattelijoita. Hän opiskeli Sorbonnen yliopistossa filosofiaa, osallistui surrealistien toimintaan ja oli kiinnostunut myös patafysiikasta. Vuonna 1960 hän oli mukana perustamassa OuLiPoa eli kokeellisen kirjallisuuden työpajaa. OuLiPon tavoitteena ei ollut kirjoittaa juonellisia romaaneja eikä kertoa tarinoita, vaan tutkia kielen lainalaisuuksia ja mahdollisuuksia. OuLiPon jäsenet keskittyivät kielellisissä kokeissaan tiukkoihin sääntöihin.

Tyyliharjoituksissa (Exercises du Style) Queanau kertoo saman, ruuhkaisessa linja-autossa tapahtuvan tilanteen 99 kertaa. Kirjailijan sanotaan hioneen teostaan 31 vuoden ajan ja päätyneen lopulta 99 tarinaversioon, koska tuo oli hänestä ihanteellinen määrä. Muita Queanaun kuuluisia teoksia Zazie – Pariisin päiviä (Zazie dans le métro), 12-vuotiaan lapsen näkökulmasta kerrottu tarina. Queanau laati myös runon 100 000 000 000 000 runoa (Cent mille milliards de poèmes), joka muuttaa alati muotoaan ja jonka lukemiseen olisi Queanaun mukaan kulunut 190 258 751 vuotta, jos sitä lukisi 24 tuntia vuorokaudessa.

***

Niin että ei mikään ihan tavanomainen kirjailija! Tyyliharjoituksia sopiikin mielestäni juuri tyyliharjoituksiksi, ei varsinaisesti luettavaksi.

Jos kiinnostuit, Raymond Quenausta tarjoavat tietoa

sekä

6 kommenttia:

 1. Hauskaa, että luit tämän! Inhosin tätä kirjaa sitä lukiessani, nyt noin vuoden jälkeen voin sanoa, että jäihän se kieltämättä hyvin mieleen :) Kirjallisuudenopiskelijoille teos on ihan hyvä havainnointitapa joistakin kirjallisuustieteen käsitteistä.

  VastaaPoista
 2. hah-haa! luulin että Queneau on vain kaltaisteni vanhusten "harrastus", mutta pakkoluetetaanko kirja nykyään kirjallisuudenopiskelijoilla? Huvittavaa. Lähes yhtä huvittavaa kuin "kirjallisuudenopiskelu2.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista! Kiva, että edes kaksi ihmistä on kuullut tästä kirjasta. :)

  Amma, minäkin tutustuin kirjaan reilu viitisen vuotta sitten kirjallisuuden kurssilla. Odotin kirjaa kovasti ja vähän petyin, kun se ei ollutkaan niin mielenkiintoinen kuin luulin. Luulen, että osasyy on käännöksessä. Kun monessa tekstissä idea on juuri ranskan kielen tietty murre tai tyyli, sitä on vaikeaa ellei mahdotonta siirtää suomeen. Teos sopii kyllä hyvin kirjallisuuden ja kirjoittamisen kursseille oppikirjaksi!

  Elias Verve, kyllä ainakin vielä jokin aika sitten paitsi luettiin Queneauta myös käsiteltiin häntä OuLiPO-luennoilla. Ehkä Queneau on kuitenkin aika sisäpiirin harrastus. ;)

  VastaaPoista
 4. Minulla Queneau oli ihan puhtaasti harrastemielessä luettu, vaikka samaanaikaan opintoja teinkin. Jenni, ihan totta, suomeksi kirja kääntyy perin kankeasti.

  VastaaPoista
 5. Tuo "Tyyliharjoituksia" kuulostaa tosi mielenkiintoiselta. En tiedä, jaksaisinko itse ryhtyä lukemaan moista, mutta melkein voisin jotain samansuuntaista joskus itse kokeilla. No, hieman vähemmillä toistoilla varmaan kuitenkin...

  VastaaPoista
 6. Jere, kannattaa etsiä Tyyliharjoituksia käsiin, jos yhtään kiinnostaa. Kirja on hyvin nopealukuinen ja se tosiaan innostaa vastaaviin tyylikokeiluihin - jotka ovatkin oikeasti yllättävän vaikeita, olen huomannut!

  VastaaPoista