lauantai 26. helmikuuta 2011

Pentti Sammallahti kuuluu kaikille!

Tietäisittepä, miten monta kirjajuttua olen kirjoittanut mielessäni tämän viikon aikana! Yritän saada jonkun niistä vihdoin blogiinkin asti, ehkä jo tänä iltana. (Ystäväni kysyi joskus, miksei ole aikuisharrastajan ammattia, minä kysyn, miksei voi olla lukijabloggarin ammattia - ja olen tainnut kysellä tätä ennenkin.)

Tämä postaus ei ole varsinainen kirjajuttu, mutta asia, jonka haluan ehdottomasti tuoda esille. Pentti Sammallahden Retrospektiivi-valokuvanäyttelyllä on viimeinen viikonloppu Helsingin Kaapelitehtaalla, Suomen valokuvataiteen museossa - menkää! Kävin katsomassa näyttelyn viikko sitten ja se oli valloittava ja vaikuttava. Valloittavaa oli sekin, että museo oli aivan täynnä. Paras taide onkin niin helposti lähestyttävää, että se vetoaa monenlaisiin ihmisiin: hauskojen eläinkuvien ystäviin, tietäviin ja tarkkoihin valokuvaharrastajiin (sellaisia näytti olevan liikkeellä kamera kaulassa ja muistiinpanovälineiden kera) ja mm. kantaaottavasta  taiteesta kiinnostuneisiin. Taide kuuluu kaikille, tosiaan!

Mikäli näyttelyreissu ei ole mahdollinen tai on tarvetta lisäfiilistelyyn, Pentti Sammallahden nimellä löytyy Googlesta uskomaton määrä näyttelyn valokuvia. Sammallahti on myös koonnut muutama vuosi sitten Helsinki-kuvistaan Bo Carpelanin kanssa hienon kirjan Staden Kaupunki La ville The City. Kirja oli ilmeisesti miesten omakustanne, koska siitä ei löydy netistä juurikaan tietoa. Kannattaa kuitenkin vilkaista vaikka Akateemisen kirjakaupan myyntipuhe.

Sammallahti-tietoa etsiessäni törmäsin muuten Tarinoiden Helsinki -nettisivustoon. Siellä voi tutustua Helsinkiin taiteen kautta; kaupunkia lähestytään faktojen ohella kirjallisuuden, musiikin ja elokuvien näkökulmasta. Kiehtovaa, tuolle sivustolle pitää palata!

3 kommenttia:

 1. Eikös ollutkin ihana näyttely!? Tosi hyvä, että kirjoitit siitä. Tämä Sammallahden näyttely oli ainakin minulle yksi niistä joista jäi tuhottoman hyvä mieli!

  VastaaPoista
 2. Tämä on eka kerta, kun törmään johonkin muuhunkin, joka hehkuttaa Stadenia. Jotenkin ei yllätä, että se olet sinä. ;) Missasin Sammallahden näyttelyn. Voi masennus.

  VastaaPoista
 3. Näyttely oli niin hyvä, että sen pitäisi näyttelyn sijasta olla jonkun museon peruskokoelma. Hankkisin museon vuosikortin! Onneksi niitä kuvia oli tosiaan hämmästyttävän paljon netissä, vaikka eihän se sama ole.

  Ina, jotenkaan muakaan ei yllättänyt, että etsiessäni Sammallahden kuvia netistä törmäsin juuri sun Staden-arvioon. :D

  VastaaPoista