sunnuntai 30. toukokuuta 2010

Onneton Odysseus-haaste

Kuka keksi Odysseus-haasteen? Miksi minun piti innostua siitä?

Sitten viime Odysseus-kirjoitukseni, eli helmikuun alun (!), en ollut lukenut kyseistä järkälettä sivuakaan ennen tätä viikkoa. En, vaikka olin päättänyt saada kirjan luettua kesäkuun puoliväliin mennessä. Niin juuri, todella kiehtova opus, oikea lukuromaani.

Luulin olevani kovinkin ovela, kun lähdin tällä viikolla muutaman päivän lomamatkalle ja pakkasin mukaan vain yhden kirjan, tuon kauhean O:n. Ajattelin, että nyt sitä tulee luettua, kun ei ole vaihtoehtoja.

Ei tullut. Ekana matkailtana en lukenut mitään ennen nukkumaanmenoa. Toisena iltana luin kännykän kautta blogeja. Kolmantena iltana luin kyllä Odysseusta ja etenin sivulle 205, mutta en tajunnut kirjasta mitään.

Voi kauheus. Aion kuitenkin jatkaa urakkaa taas joskus. Luullakseni tai ainakin toivoakseni.

Onko kukaan muu edistynyt kirjassa?

Kyselee
Nimim. Epätoivoinen lukija

13 kommenttia:

 1. Minä luin tuon joskus kirjallisuustieteen kurssille. Silloin käsittelimme kirjaa ensin luennolla joten sen jälkeen kirjan läpikahlaaminen oli huomattavasti helpompaa. Ei mikään helppo opus, myönnän sen ;-)

  VastaaPoista
 2. Kai se on yritettävä päästä kirjan alkuun, kun kesäloma alkaa viikon kuluttua... Tulinhan luvanneeksi tulla haasteeseen mukaan. Enkä halua olla luuseri, joka luovuttaa ennen kuin on yrittänytkään. Raportoin kyllä blogissa, jos pääsen mihinkään.

  VastaaPoista
 3. Minulla piti olla lukemisen apuna selitysopas, mutta jouduin palauttamaan sen jo kirjastoon. Äh. Mutta kun tähän on ryhdytty ja jo yli parisataa sivua edetty, niin en luovuta, en!

  VastaaPoista
 4. mä oisin sitä mieltä, että ton taistelun voisi jo jättää toisille. Kunnioitettava yritys toki, mutta josko vaan lukisi sen "kuinka puhua kirjoista joita ei ole lukenut" ison O:n kohdalta ja keskittyisi sitten parempiin kirjoihin :)

  VastaaPoista
 5. Mullakin Odysseus kiikkuu hyllyllä, mutta vielä en ole luku-urakkaan ryhtynyt. Kyseinen teos kuuluu kirjallisuustieteen modernismi-pakettiin, joka mun pitää vielä joskus tenttiä, joten mun henkilökohtainen Odysseus-projektini häilyy pakottavana horisontissa... Suosittelen, että jatkat lukemista, vaikka et mitään tajuaisikaan. Mulla on sellainen perstuntuma, että iso O on sellainen kirja, jonka ymmärtämisen avain piilee juuri siinä, ettei yritä ymmärtää... :D

  VastaaPoista
 6. Ajattelin kyllä jatkaa urakkaa, mutta ehken edes yritä ymmärtää, luen vaan. :) Ja pienissä paloissa. Harkitsin jo, etten lukisi vähään aikaan muuta kuin O:ta, mutta siihen en pysty. Jossain välissä taidan lainata taas sen selitysoppaan ja katsoa, mitä olisi pitänyt ymmärtää.

  VastaaPoista
 7. Juu ei edisty ei. Pitäisi olla omana. Toisaalta en ole varma auttaisiko se asiaa, kun periaatteessa kirjaston kirjat tulevat omia ennen. Se vain loisii tuossa pöydän kulmalla, huutaa syyllisyyttä että on lainannut sen muttei lue sitä, ja säteilee jotain erityisen negatiivista psykologista painostusta. Taitaa olla sama juttu kuin 10-kerroksisen talon portaissa: kun tietää jo ennen urakan alkua että urakasta tulee äärimmäisen vaikea, urakan psykologinen voima vetää aloitusta jo ennestään matalalta vielä matalammas.

  VastaaPoista
 8. Minulla on O omana, mutta ei se yhtään auta sen lukemista. Ei auta sekään, että olen tyhmyyksissäni julkisesti mennyt ilmoittamaan, että luen sen. Ja olen jo päässyt ohi siitäkin, että kirjasta säteilisi enää psykologista painostusta. Mutta ehkä silti joskus luen sen. :)

  VastaaPoista
 9. Huoh, en ole edes ottanut O:ta hyllystä käteeni. Mutta aion kyllä. Ihan varmana joskus vielä!

  VastaaPoista
 10. Mitä tästä opimme? Harkitse ennen kuin luulet itsestäsi liikoja klassikkojen lukijana. Vaikka kieltämättä tuskaa ja häpeää vähentää se, että se on jaettu tuska ja häpeä. :D

  VastaaPoista
 11. Tunnen tuskasi. Olen suorittanut Odysseuksen. Pitkiä pätkiä kului kyllä niin, etten tajunnut siitä mitään. Välillä vähän innostuin, mutta enimmäkseen minua kuljetti eteenpäin silkka suomalainen sisu. En aio toistaa kokemusta enkä suostu ottamaan Alastalon salia edes käteeni.

  VastaaPoista
 12. Mari, Alastalo on (paikoin ja omalla tavallaan) hyvä ja jopa hauska! Ja O:hon verrattuna se oli suorastaan leppoisa ja selkokielinen.

  En tohdi ajatella, mikä on seuraava luku-urakkakirja...

  VastaaPoista
 13. Kannattaa lukea Alison Bechdelin sarjakuva Hautuukoti! On loistava teos ja siinä käsitellään tiivistetysti Odysseuksen peruskuviot :)

  En minäkään jaksanut Odysseusta kuin parin sivun verran...

  VastaaPoista